luni, 30 noiembrie 2020

File de istorie: românii și Odesa

Treptele Potemkin

Evacuarea unor instituții, bunuri și cetățeni români la Odesa, 1916-1917

Încă de la sfârșitul anului 1916, când exista teama că ofensiva Centralilor avea să ducă la pierderea întregului teritoriu național, guvernul român luase în calcul ideea evacuării în Rusia a unor resurse materiale, întreprinderi, instituții etc., considerate esențiale pentru continuarea războiului și pentru asigurarea existenței statului. Potrivit înțelegerii dintre guvernele român și rus, la sfârșitul anului 1916 și în 1917 avea să fie transportat la Moscova așa-numitul tezaur al României, conținând lingouri de aur, devize, un prețios patrimoniu cultural-istoric – colecții numismatice, tablouri, obiecte bisericești, arhive etc.

Totodată, în prima parte a anului 1917, în sudul Rusiei au fost evacuate numeroase întreprinderi industriale și stabilimente militare românești, care erau vitale pentru producția de război. Fabrici din București, Iași, Galați și din alte orașe românești aveau să fie trecute dincolo de Prut și instalate la Odesa. Navele românești din flota comercială și de pasageri și-au găsit refugiul în porturile rusești Odesa, Sevastopol etc. Fuseseră evacuate nu doar utilajele sau navele, ci și angajații, inginerii, tehnicienii, muncitorii, marinarii, aproximativ 15.000 de oameni.

O comisie oficială românească s-a deplasat în ianuarie 1917 la Herson, în vederea studierii condițiilor pentru instalarea acolo a guvernului român. În aceeași lună, mai mulți parlamentari români au plecat la Odesa – unii au ajuns la Herson – împreună cu familiile lor. Activitatea Parlamentului era suspendată de facto, astfel încât prezența parlamentarilor la Iași nu era considerată necesară. Legătura între Odesa și Iași era asigurată pe calea ferată, astfel încât mulți parlamentari au făcut naveta între cele două orașe, în condițiile în care s-au ținut totuși două sesiuni parlamentare, în martie și mai 1917.

Eșecul ofensivei ruse din Galiția, din iulie 1917, și contraofensiva germano-austro-ungară au avut efecte și asupra României. Nu numai că ofensiva româno-rusă de la Mărăști a fost oprită, dar la Iași se manifesta tot mai puternic teama că trupele inamice aveau să ocupe și partea liberă a Moldovei. Teama risca să se transforme în panică, ceea ce ar fi fost un dezastru pentru români, asemănător cu cel de la sfârșitul anului 1916. Pentru a preveni o asemenea situație, s-a luat în calcul evacuarea instituțiilor statului (Parlament, ministere etc.) și a armatei române în Rusia. Pentru relocarea instituțiilor erau avute în vedere orașele Odesa și Herson.

Odesa era unul dintre cele mai mari orașe din Rusia, în orice caz cel mai important port rusesc la Marea Neagră. Cosmopolit, construit practic cu doar un veac înainte, orașul Odesa avea instituții publice însemnate, fabrici importante, iar portul adăpostea numeroase nave și depozite. În vara anului 1917 orașul încă era sigur și prosper, cu o neobișnuită abundență alimentară în vreme de război, care i-a uimit pe unii dintre refugiații români. Însă începea să se observe inflația, efect al problemelor politice, sociale și economice din Rusia.

Colonia românească de la Odesa era una foarte pestriță în vara-toamna anului 1917. Se găseau acolo oficiali români, inclusiv parlamentari, membri ai comisiilor guvernamentale românești, implicate în achiziționarea de produse și materiale necesare pentru continuarea războiului. De asemenea, ajunseseră acolo mii de cetățeni români: civili fugiți din calea războiului, negustori, intelectuali, răniți internați în spitale românești evacuate în Rusia, muncitori dislocați odată cu întreprinderile lor, marinari care însoțiseră vasele românești de pasageri sau comerciale. Nu lipseau dezertorii români, tot mai numeroși; potrivit unei situații întocmite de Siguranță, se aflau în oraș 2.000 de dezertori.

Pentru copiii românilor care se găseau la Odesa, câțiva profesori refugiați au înființat un liceu. Apărea și o gazetă numită Acțiunea română, care avea o orientare liberală.

Românii care se aflau în vara-toamna anului 1917 la Odesa vedeau un oraș agitat din punct de vedere politic. Aproape zilnic erau manifestații ale cetățenilor ruși – la care participau militari, civili, intelectuali, muncitori, marinari, docheri etc. –, oratorii își țineau discursurile, se propuneau soluții pentru schimbare politică și socială.

Hersonul era și el un important centru comercial și port, situat în apropierea locului în care Niprul se varsă în Marea Neagră. În acest oraș ar fi urmat să se instaleze Casa Regală, Guvernul și Parlamentul de la Iași în eventualitatea pierderii Moldovei. La Herson aveau să ajungă, în vara anului 1917, parlamentari, funcționari ai statului român (unii de rang înalt), directori ai unor bănci, numeroși răniți. Spre exemplu, trenul special cu parlamentari – și cu arhiva Parlamentului – a plecat din Iași spre Odesa la 3/16 august 1917, de acolo îndreptându-se spre Herson. Trebuiau să plece cu acel tren 34 de deputați și 22 de senatori, plus familiile lor, însă sub această „acoperire” au plecat și alții.

Subminarea eforturilor de război ale României de către comuniști, 1917

Socialiștii români aflați la Odesa au constituit, la începutul lunii iunie 1917, Comitetul de Acțiune Social-Democrat Român. Mihail Gheorghiu Bujor avea să susțină în amintirile sale că înființarea acestei structuri ar fi fost decisă încă din aprilie/mai 1917, când el și Cristian Racovski se aflau în trenul care îi transporta dinspre Prut spre Odesa. În afară de Racovski și Bujor, din Comitet făceau parte și alți militanți socialiști, precum I. Dic-Dicescu, Alexandru Nicolau, V. Popovici, Gheorghe Stroici, A. Zalic etc. Comitetul a beneficiat de susținerea sovietului din Odesa și a armatei ruse, inclusiv de sprijin financiar.

Întrucât Partidul Social-Democrat din România nu mai putea activa în mod legal pe teritoriul României, Comitetul constituit la Odesa avea să se considere structura de conducere centrală a partidului. Activitatea PSDR trebuia reorganizată pe principii noi. În programul politic al Comitetului se avea în vedere constituirea în România a unei organizații socialiste legale, activitatea ilegală în rândurile soldaților și țăranilor din țară, cu scopul de a putea duce lupta pentru înlocuirea regimului politic, reunirea într-o structură combatantă a muncitorilor, țăranilor și soldaților români care se găseau în Rusia.

Inițial Comitetul de la Odesa s-a remarcat printr-o intensă propagandă desfășurată între cetățenii români din sudul Rusiei, în special între muncitori. Au fost tipărite broșuri și manifeste, destinate atât românilor din Rusia, cât și celor din teritoriul controlat direct de guvernul român.

Comitetul de Acțiune Social-Democrat Român a pus în circulație, înainte de jumătatea lunii iunie 1917, un manifest în care vinovat pentru situația gravă în care se afla România era considerat regimul format din „politicieni lacomi, fricoși, reacționari, conduși de o dinastie tot așa de lacomă și reacționară”. Întreaga „clasă stăpânitoare” era considerată responsabilă pentru reprimarea răscoalei țărănești din 1907, pentru campania din 1913, pentru persecuțiile contra muncitorilor și pentru dezastrul suferit în războiul european (Primul Război Mondial). Îndemnurile pentru înlocuirea oligarhiei și monarhiei prin revoluție erau exprimate deschis.

Într-un manifest din iulie 1917, care privea reformele votate în Parlamentul de la Iași, Comitetul de la Odesa atrăgea atenția asupra faptului că România era singura țară din Europa în care partidul socialist fusese practic scos în afara legii. Se aprecia că schimbarea în România trebuia să înceapă cu „reformarea regimului oligarhic” și cu doborârea „țarismului român”.

Emisari ai Comitetului de la Odesa au fost trimiși în Moldova, pentru a stabili legătura cu grupurile socialiste ilegale din Iași, Roman, Botoșani și Piatra Neamț. Transportate la Iași în trenurile armatei ruse, manifestele erau difuzate, tot cu ajutorul militarilor ruși, în diferite locuri din Moldova, spre exemplu la Iași, Târgu Ocna, Roman, Botoșani, dar și în mediul rural, în trenuri, de-a lungul căilor rutiere.

Mihail Gh. Bujor a fost direct implicat în coordonarea acestei operațiuni. El nu doar că a întreținut o febrilă corespondență cu mai mulți activiști socialiști din Moldova, ci a și fost prezent în regiune în vara anului 1917, fiind adăpostit în centrul soldaților ruși de la Socola. Coordonator al activității propagandistice și organizatorice, Bujor a insistat chiar pentru înființarea unei tipografii în Moldova, în vederea tipăririi manifestelor și broșurilor de propagandă, eventual a unui ziar. Bujor devenise însă incomod pentru menșevicii și socialist-revoluționarii (eserii) ruși din Iași-Socola, astfel încât în cele din urmă a fost nevoit să se întoarcă la Odesa.

Aderența Comitetului de la Odesa a fost însă redusă între socialiștii din Moldova. De altfel, Secțiunea din Iași a Partidului Social-Democrat din România e emis un comunicat, atribuit lui Ioan Sion, Leon Ghelerter etc., publicat la 8 iulie 1917 în ziarul liberal Mișcarea. Publicul era informat că manifestele cu caracter subversiv difuzate în Iași, deși foloseau numele PSDR, nu emanau de la această structură politică. Conținutul nu avea nimic în comun nici cu tactica veche, nici cu cea curentă a social-democrației românești, se mai preciza în comunicat.

Comitetul de la Odesa a distribuit în vara anului 1917 manifeste între românii din Osesa, a organizat mitinguri la care aceștia erau chemați să participe. Începând din ziua de 5 septembrie 1917, Comitetul a publicat la Odesa săptămânalul Lupta, avându-l ca redactor șef pe Mihail Gheorghiu Bujor. Se atrăgea atenția în mod explicit că era vorba, de fapt, de continuarea publicației bucureștene, care își încetase apariția în august 1916. În partea de sus a primei pagini se preciza că era al 13-lea an de existență al gazetei.

În Declarația program a ziarului „Lupta” și a mișcării socialiste din România, publicată chiar în numărul din 5 septembrie 1917, Comitetul de Acțiune Social-Democrat Român de la Odesa își exprima deschis intenția de prelua conducerea mișcării socialiste românești. Se susținea refacerea organizațiilor sindicale și a secțiilor partidului, care fuseseră dizolvate de guvernul român în anul precedent. În privința războiului, Lupta susținea urmarea curentului de opinie rusesc al „păcii fără anexiuni și fără contribuții”.

Exemplare din Lupta aveau să fie difuzate, prin intermediul soldaților ruși, în orașele Iași, Piatra Neamț, Bacău, Târgu Ocna, Tecuci și în zonele înconjurătoare. Oligarhia română era acuzată că susținea războiul doar pentru a-și consolida poziția de clasă conducătoare.

Geneza comunismului românesc (XXIV) - articol preluat și adaptat de pe https://moldova.europalibera.org/a/geneza-comunismului-rom%C3%A2nesc-(xxiv)/30974717.html

Dorin Dobrincu

Istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995).

sâmbătă, 17 octombrie 2020

Pur și simplu, Odesa

Odesa nu-și dezminte reputația: oricine vizitează orașul este impresionat de frumusețea, de mâncarea și de arhitectura sa!

Imagini de Igor Sytnik (Igor Sytnik)

Farul Voronțov

Podul Koțebue

Strada Nekrasova

Casa cu Atlanți

Poșta

Pasajul

Panta Langeron

José de Ribas

Strada Langeron

Strada Langeron

Strada Preobrajenskaya

Ducele de Richelieu

Portul Odesa

Farul Voronțov

vineri, 16 octombrie 2020

Interviu pentru Book Nation

 



Intrebare: Pentru persoanele care nu au avut ocazia sa te cunoasca, ce ne poti spune despre tine?

Raspuns: Lucrez intr-o companie de soft pentru industria turismului si poate de aceea mi-a placut sa scriu – la inceput – despre locurile pe care le-am vizitat ca turist si care m-au impresionat. Prima carte a fost despre Odesa, a doua iarasi despre Odesa si cea de-a treia… ati ghicit! Tot despre Odesa! Apoi mi-am facut curaj sa scriu despre o veche pasiune de-a mea: Elizabeth Taylor! Abia in pandemie, in lunile de stat acasa si de crunta incertitudine privind viitorul, mi-a venit ideea de a trece de la non-fiction la fiction si sa scriu un roman adevarat. A fost ca o aventura!

Citeste mai departe aici



sâmbătă, 21 martie 2020

Pandemia

În lumina a ceea ce se întâmplă azi în toată lumea (pandemia noului coronavirus), să ne reamintim de o altă pandemie, una din urmă cu peste 200 de ani. Veți constata că nu-i nimic nou sub soare!










 






Pandemia lovește Odesa
Anul 1812: una dintre cele mai mari epidemii de ciumă bubonică devastează orașul Odesa. Marinarii de pe corăbiile care se apropiau de Odesa puteau vedea, din depărtare, steagurile care indicau starea pandemiei: un steag galben însemna că zona este purificată; un steag roșu însemna că ciuma era încă prezentă. Mulți dintre acești marinari veneau de la Constantinopol și auziseră deja zvonurile despre condițiile îngrozitoare ale echipajelor altor nave aflate în carantină in portul orașului Odesa. Echipajul fiecărei nave străine care sosea în Odesa era nevoit să suporte o perioadă de izolare în zona de carantină a orașului. Gărzile înarmate păzeau zona în permanență, iar oricine încerca să scape înainte de a fi eliberat era împușcat pe loc. Între 1812 și 1813, ciuma a devastat populația Odesei. A fost una dintre ultimele pandemii de acest gen din Europa. Înainte de a dispărea, la fel de brusc cum a apărut, ciuma a transformat orașul și temutul său cordon sanitar într-o scenă infernală, o lume plină de boli, secondată de efectele colaterale ale fiecărei pandemii: corupția și depravarea.

Noul El Dorado
Odesa fusese întemeiată de către despotica Împărăteasă a Rusiei, Ecaterina cea Mare, în 1794 și devenise în scurt timp cel mai cosmopolit oraș din întreg Imperiul Rus. Noul oraș de la țărmul Mării Negre evoluase rapid într-un El Dorado care a atras greci, francezi, turci, tătari, evrei, români, bulgari, albanezi, italieni, polonezi, sau englezi. Populația Odesei a crescut exponențial și orașul și-a câștigat rapid reputația de toleranță și deschidere, două calități fundamentale ale unicității si farmecului Odesei. În ziua de 22 noiembrie 1812, toți cei 32.000 de locuitori ai Odesei au fost izolati cu forța în casele lor. Ducele de Richelieu, guvernatorul general al orașului, a instituit o forță armată de 500 de cazaci pentru a asigura izolarea completă. Toate semnele exterioare de socializare și de prietenie au fost interzise.

Carantina
Infecția s-a răspândit cu o rapiditate devastatoare de la persoană la persoană, din casă în casă. Curând, întregul oraș s-a confruntat cu izolarea fiecărui locuitor în propria casă. Orașul a fost împărțit în patru districte și - de două ori pe zi - au fost efectuate vizite la fiecare casă pentru a înregistra fiecare persoană care prezenta simptomele bolii. Viața orașului a încetat brusc. Mâncărurile erau scufundate în apă rece înainte de consum, banii erau schimbați numai în flacoane de oțet, scrisorile erau fumigate și citite pe capătul unui băț. Focuri uriașe au fost aprinse pe principalle bulevarde pentru a purifica aerul și toate locurile publice au fost închise. Ciuma a făcut ravagii și a ucis până la 40 de persoane în fiecare zi. Nimeni nu avea voie să-și deschidă geamurile sau ușile, cu excepția cazului în care autoritățile livrau carne înmuiată cu apă și pâine fumigată de două ori pe zi. Pușcariașii au fost scoși și puși să împingă căruțele care transportau morții și bolnavii muribunzi. Atunci când transportau bolnavi, căruța avea un steag roșu, iar când transportau morți, căruța avea un steag negru. Cei afectați de simptomele ciumei au fost etichetați „suspecți” și duși în cartiere speciale pentru carantină, unde, în cele din urmă - mulți dintre ei - au fost nevoiți să-și sape propriile morminte. Locuitorii Odesei au petrecut în total 66 de zile de izolare în casele lor înainte de ridicarea restricțiilor impuse de Ducele de Richelieu. Când totul s-a terminat, ciuma luase viața a 2.656 de oameni dintr-o populație inițială de 32.000 de locuitori. Printre morți se numărau și patru dintre cei cinci medici ai Odesei, care toți s-au îmbolnăvit după îngrijirea bolnavilor. Toate casele celor morți de ciumă au fost incendiate și dărâmate.

Prima carantină
Prima carantină din istorie, cel puțin atestată documentar, a fost înființată în 1377, în colonia venețiană Ragusa, acum Dubrovnik, aflat în Croația. Ragusa era un oraș de coastă bogat, iar masura radicală de salvare a sănătății publice - prin instituirea carantinei - a fost o încercare de a atenua distrugerea provocată de infecția bacteriană pe care locuitorii credeau că navele străine o adusesera în oraș. O astfel de pandemie era combătută prin ordine: trebuia exclusă orice confuzie posibilă. Trebuia să fie instituită imediat distanțarea si apoi izolarea, pentru ca boala să nu se transmită, autoritățile interzicând ca oamenii să stea în grupuri mari, unii lângă ceilalți. Trebuiau să fie combătute panica, frica, zvonurile... Carantina s-a dovedit a fi un mijloc eficient de reducere a răspândirii infecției. Dar acest succes a venit la pachet cu ignorarea completă a nevoilor de bază ale celor declarați „suspecți” sau „contagioși”. Izolarea și ghetoizarea bolnavilor, separarea lor de cei sănătoși - au dus deseori la corupție și depravare socială (furturi, crime, nerespectarea regulilor și câte altele).

Cum a ajuns ciuma la Odesa?
Există mai multe versiuni despre originile focarului infecției. O sursă susține că pandemia a ajuns la Odesa când echipajul bolnav de ciumă al unei nave austriece a mituit un paznic ca să iasă din carantină. Apoi s-au îmbătat și s-au plimbat prin magazinele si cârciumile orașului. Alte surse spun că un turc a fugit din carantină și a răspândit infecția printre dansatoarele de la Operă. O altă sursă plasează izbucnirea ciumei într-un context mai romantic: un amorez aflat în carantină a mituit paznicii ca să poată trimite un inel unei actrițe de la Operă. Acest inel era contaminat! Oricărei versiuni i-am da crezare, toate susțin aceeași idee: străinii și „femeile decăzute” erau vinovații de serviciu ai pandemiei!

Refugiații
În jurul Anului Nou 1813, 400 de refugiați din orașul Balta au ajuns la porțile Odesei, doar pentru a fi închiși și forțați să stea într-o tabără de carantină, în afara limitelor orașului. Carantina generală pentru locuitorii Odesei a rămas în vigoare până la 7 ianuarie 1813. O carantină generală pentru refugiați sau vizitatori a rămas încă în vigoare până în toamnă. Nu conta dacă erai țăran, comerciant, refugiat sau... rege!

Cum era - de fapt - în zona de carantină?

În funcție de cel cu care stăteai de vorbă, carantina din Odesa era fie un model de eficiență medicală, fie un simbol al opresiunii. Dar cum era efectiv în carantina? Un călător ajuns la Odesa din Constantinopol intra imediat în carantină și toate obiectele sale, inclusiv îmbrăcămintea, scrisorile personale și actele, erau imediat colectate de un ofițer și pregătite pentru fumigare. Obiectele suspectate că erau contaminare erau imediat arse. Astfel că... oamenii își începeau carantina în... pielea goală! Se dezbrăcau în prezența autorităților și, după inspecție, îmbrăcau niște haine, până când propriile haine erau fumigate. Apoi erau repartizați pe camere, care semănau mai mult cu niște celule de pușcărie. Camerele aveau o suprafață de 16 metri pe 13. Erau foarte umede și reci și nu conțineau altceva decât două paturi vechi de lemn și o masă mică și murdară. Camera era plină de șobolani, șoareci, purici și alți paraziţi. Cu toate acestea, oamenii puteau cumpăra niște lemne de foc cu care să umple găurile din podea și partea inferioară a pereților, iar cu restul să-și încălzească soba de cărămidă. De obicei, treceau câteva zile până când reușeau să alunge șobolanii și șoarecii și să poată dormi liniștiți.

Motivele asprimii carantinei
De ce a adoptat Odesa un sistem de carantină atât de strict încât a devenit celebru în lumea întreagă? Apropierea de Constantinopol, unde au fost înregistrate focare majore ale ciumei de-a lungul secolului al XIX-lea, a contribuit fără îndoială la decizia de a lua măsuri atât de severe. Dar... realitatea este mai prozaică. Unii istorici sugerează că altul a fost motivul pentru o carantină  reglementată atât de strict: locuitorii mai „întreprinzători” ai Odesei și-au dat seama din timp că mulți bani ar putea fi obținuți prin exploatarea persoanelor aflate în carantină! Comercianții care vindeau mărfuri în zona carantinei au început să-și stabilească niște „prețuri de carantină” extraordinar de mari, știind că oamenii aflați aici nu aveau unde să se ducă! Un comerciant a plătit chiar pentru renovarea fabuloasei Opere a Odesei și le-a promis oficialilor orașului că va aduce cele mai mari vedete ale Europei pe scenă în schimbul garanției că va avea un monopol pe piața de carantină! Așa cum se puteau face bani din război, la fel se puteau face bani - pentru comercianții pricepuți ai Odesei - și dintr-o epidemie terifiantă: carantina din Odesa părea a fi mai degrabă o operațiune de luare a banilor, precum un cazinou sau o navă de croazieră. La ceva timp după ce marea ciumă a încetat în Odesa, încă mai veneau nave de la Constantinopol cu ciumă la bord, dar erau toate oprite în carantină. Frecvent, toți cei de la bord mureau, fără ca nimeni să-i îngroape... Ciuma și-a continuat marșul morții la Constantinopol, unde au murit peste 100.000 de oameni.

Carantina de după...
Spre deosebire de majoritatea vizitatorilor care au petrecut izolarea în infama zonă a carantinei din portul Odesa, după ce ciuma a trecut, următorilor vizitatori li s-a permis să stea în carantină în oraș. Mărturiile din acea vreme ne spun că locuitorii unui sat din apropierea Odesei au refuzat să-și îngroape morții, iar Ducele de Richelieu a călătorit acolo personal, a luat o lopată și a început să sape în fața sătenilor șocați, care, în cele din urmă, s-au apucat de treabă... Mai aflăm despre cât de grele erau izolarea, plictiseala, fumigarea aerului, menținerea igienei, respectarea regulilor...