Cărți și filme despre Odesa

Literatura despre Odesa este extrem de bogată, așa că această listă de mai jos este doar o alegere subiectivă. Nenumărate sunt și filmele cu referire la Odesa. Am evitat cărțile și filmele de propagandă. De exemplu: "Crucișătorul Potemkin" și "Odesa în flăcari" au fost filme artistice de propagandă, dar amândouă și-au depășit menirea și au devenit filme de artă! Pe-acestea le-am amintit cu plăcere!

Dar am lăsat deoparte acele filme documentare sau cărți care nu-și propun să ne facă să înțelegem greșelile trecutului, ci mai degrabă să reîncălzească spirala învrăjbirilor, lucrări care sunt dublate fie de ură, fie de propagandă sau, de cele mai multe ori, de o profundă necunoaștere. În naivitatea lor, bine disimulată deseori, autorii lor, ei înșiși manipulați, fac propagandă fără să știe!

Un exemplu de abordare rezonabilă a acestor subiecte - cu nemaipomenită cunoaștere și înțelegere - este cartea lui Charles King despre Odesa!

Mai există și o imensă literatură de război cu privire la Odesa - subiectul este încă foarte delicat și am preferat să nu îl abordez aici.

Evident, nu am putut aminti nici zecile, sutele de articole apărute în diverse publicații din toată lumea.

O mare bogăție de informație oferă și diversele website-uri și bloguri - dar și aici îți trebuie un mare discernământ, trebuie sortat cu grijă ce este adevărat și ce nu.

Cărți
- Atlas, Dorothea: "Vechea Odesă; prietenii și dușmanii ei"/ "Старая Одесса, ее друзья и недруги", 1911
Rezumat: primii ani de existență ai Odesei, până la anul 1803 - epoca Ducelui de Richelieu și a Contelui de Langeron - viața spirituală a Odesei în prima jumătate a secolului al XIX-lea - Odesa și anii de prosperitate - porto franco - Palmira Sudului - epoca Prințului Voronțov - primele semne ale decăderii Odesei, între anii 1850 și 1860 - vechea Odesă și rușii.













- Babel, Isaac: "Povestiri din Odesa"/ "Одесские рассказы", 1931
Rezumat: o colecție universal celebră de povestiri savuroase a căror acțiune se petrece în Odesa ultimelor zile ale Imperiului Rus și imediat după Revoluția bolșevică. Toate personajele sunt evrei care trăiesc în Moldavanka, un cartier faimos al Odesei. Este o lume care cuprinde comercianți, muncitori, gangsteri și tâlhari, femei de stradă, o lume cu oameni pitorești, cu propriile reguli și ierarhii, aflată la limita legalității, peste care domnește atotputernicul gangster Benya Krik.










- Bacinschi, Vadim: "Românii la Odesa – Pagini de istorie (1764-2012)", 2014
Rezumat: Odesa între sfârşitul secolului al XVIII-lea şi prima jumătate a secolului al XIX-lea - un preot român sfințeşte prima biserică ortodoxă din Odesa - românii în Hagibey – Odesa şi Cetatea Yeni Dunya - epoca Sturdzeştilor - şederea lui Eminescu la Odesa - începutul secolului al XX-lea - Odesa şi Marea Unire a românilor - Odesa şi Cel De-al Doilea Război Mondial - basarabeanul Gherman Pântea, primarul Odesei - Odesa în perioada postsovietică.











- Baluh, Denis - Surilov, Alexandru: "Odesa uitată"/ "Забытая Одесса", 2008
Rezumat: vârsta de aur a Odesei - societatea civilă - comercianți, industriași, preoți, fermieri, profesori, marinari, filantropi, artizani - Bursa de Valori a Odesei, cel mai mare jucător pe piața de cereale la nivel mondial - realizările Ducelui de Richelieu - Odesa sub conducerea Prințului Voronțov - crearea Companiei Navale a Mării Negre.













- Crăciun, Victor: "Eminescu la Odesa și Kuialnik", 2010
Rezumat: pe urmele marelui poet la Odesa în 1885 - tratament cu nămol tămăduitor la Kuialnik, lângă Odesa - bogata activitate culturală a Odesei - șederea lui Eminescu la Hotelul Strasburg, de pe Strada Ecaterinskaya.















- Demidoff, Anatole de: "Călătorie în sudul Rusiei și în Crimeea; prin Ungaria, Valahia și Moldova, în anul 1837"/ "Travels in southern Russia and the Crimea; through Hungary, Wallachia, and Moldavia, during the year 1837", 1853
Rezumat: o inestimabilă lucrare științifică de mare succes în epocă - o expediție întreprinsă în 1837 de către marele industriaș și filantrop rus Anatole de Demidoff prin sud-estul Europei și părțile de sud ale Imperiului Rus - o echipa formată din oameni de știintă, ingineri și artiști francezi - informații despre geografie, istorie, arheologie - țările vizitate, descrise și fotografiate sunt Ungaria, România, Republica Moldova și Ucraina de azi.











- Ernu, Vasile: "Născut în URSS", 2006
Rezumat: viața în ultimii ani ai defunctei URSS, văzută de scriitorul născut la Odesa în 1971 - întâmplări și istorii despre viața de zi cu zi - un inventar al conceptelor şi al realităţilor sovietice - produsele, serviciile și prețurile lor - bancuri savuroase - tabere de pionieri - o privire nostalgică asupra culturii și civilizației generate de regimul sovietic.













- Greening Pantazzi, Ethel: "România în lumini și umbre"/ "Roumania In Light and Shadow", 1921
Rezumat: jurnalul unei canadience căsătorită cu un român - traiul senin și liniștit de la București și Galați - intrarea României în Primul Război Mondial - retragerea la Iași - plecarea la Odesa - frumusețea Odesei, descrierea orașului - victoria bolşevicilor în toamna anului 1917 - arestarea comunității româneşti, inclusiv a soţului autoarei de către bolșevici - întâlnirea cu celebrul colonel Boyle, salvatorul prizonierilor români - dramele populației Odesei - victoria României.










- Herlihy, Patricia: "Odesa: o istorie, 1774-1914"/ "Odessa: A History, 1774-1914", 1987
Rezumat: o lucrare prestigioasă despre unicitatea Odesei - un oraș aflat aproape de fertila stepă ucraineană - Odesa, cel mai mare exportator de cereale din Imperiului Rus - comerțul și politicile liberale - un oraș poliglot și cosmopolit, locuit de greci, italieni, evrei, francezi, armeni - expansiunea urbană și viața socială - primii ani ai secolului al XX-lea - greve și agitații revoluționare, pogromuri - declinul Odesei.












- Ilf și Petrov: "12 scaune"/ "Двенадцать стульев", 1928
Rezumat: Rusia sovietică a anilor ’30 - un nobil decăzut, ajuns funcționar, află că bijuteriile familiei au fost ascunse, de teama bolșevicilor, într-unul dintre cele douăsprezece scaune ale sufrageriei - scaunele, confiscate de guvern dupa Revoluția bolșevică, au fost vîndute bucată cu bucată - Ostap Bender, marele combinator, îl convinge pe funcționar să plece amândoi în căutarea scaunelor - personaje colorate, birocrați sovietici oportuniști, corupți sau incompetenți - o frescă a moravurilor sovietice în cheie satirică.










- Ilf și Petrov: "Vițelul de aur"/ "Золотой теленок", 1931
Rezumat: simpaticul escroc Ostap Bender, marele combinator, își organizează o bandă cu care vrea să ajungă la Rio de Janeiro - aventura îl poartă prin toată Rusia, până în Siberia - face și desface prietenii, folosind tot felul de tertipuri pentru a se feri de organele de miliție - una dintre cele mai amuzante cărți ale secolului al XX-lea, descriind corupția și absurdul Rusiei sovietice a anilor '30, mai bine decât orice carte de istorie.











- Jabotinsky, Vladimir: "Cinci"/ "Пятеро", 1935
Rezumat: "un roman captivant despre viața de la sfârșitul secolului al XIX-lea în Odesa - o imagine crepusculară a Imperiului Rus printr-o intrigă plină de sexualitate și mister - povestea celor cinci copii ai unei familii evreiești - evoluțiile politice, sociale, artistice și spirituale - o imagine spectaculoasă a Odesei, ea însăși un personaj al romanului."













- Karavia, Maria: "Odesa, patria uitată"/ "Οδησσός Η λησμονημένη πατρίδα", 1999
Rezumat: istoria grecilor în Odesa - bogăția comunității grecești, negustori și comercianți bogați cu averi colosale - grecii din Odesa, iubitori de artă, poligloți, cosmopoliți, "aristocrați" ai Odesei - o imagine vie a portului, a orașului și a locuitorilor săi în epoca de aur a Odesei.














- King, Charles: "Geniu şi moarte într-un oraş al viselor"/ "Genius and Death in a City of Dreams", 2012
Rezumat: nașterea Odesei - părinții fondatori ai orașului - Prințul Potemkin și mercenarii - Prințul Voronțov și Pușkin - Odesa, Lumea Nouă - orașul cosmopolit - războiul Crimeii - pogromurile împotriva evreilor - Isaac Babel și Serghei Eisenstein - Odesa sub ocupația românească - Odesa, oraș erou al URSS - plecarea evreilor din Odesa - amurgul Odesei.













- King, Charles: "Marea Neagră, o istorie"/ "The Black Sea: A History", 2005
Rezumat: istoria zbuciumată a Mării Negre - conflicte etnice - legătura între Balcani, Asia Centrală și Orientul Mijlociu - evoluția în timp a acestei zone - antichitatea greacă și latină, popoarele migratoare, bizantinii, genovezii, Imperiul Otoman, Imperiul Rus - contactul între comunități religioase, imperii, națiuni și state.













- Koch, Karl: "Crimeea și Odesa"/ "The Crimea and Odessa: Journal of a Tour, with an Account of the Climate and Vegetation", 1854
Rezumat: Caucazul și cazacii - Crimeea și tătarii - Sevastopol, Alupka și Balaklava - comparații între coloniile Imperiului Britanic și ale Imperiului Rus - Odesa - Basarabia - Cracovia.















- Magocsi, Paul Robert: "O istorie a Ucrainei"/ "A History of Ukraine", 1996
Rezumat: perioada Rusiei Kievene - cazacii - comunismul - crimele și pogromurile colectivizării, holodomor-ul - glasnost si perestroika - independența Ucrainei în 1991.
















- Makolkin, Anna: "O istorie a Odesei, ultima colonie italiană de la Marea Neagră"/ "A History of Odessa, the Last Italian Black Sea Colony", 2004
Rezumat: întemeierea orașului-port Odesa - imigranții italieni în Odesa - genovezii și explorarea cu succes a Mării Negre - italienii, fondatorii Odesei și primii ei coloniști - migrarea italiană care a contribuit la europenizarea Rusiei - impactul cultural al italienilor - transferul de tradiții italiene (artă, muzică, sculptură, pictură, arhitectură, urbanism, guvernanță, sistem bancar, comerț) - limba italiană în Odesa - muzica de opera italiană.











- Moore, John: "O călătorie de la Londra la Odesa"/ "A Journey from London to Odessa", 1832
Rezumat: o vizită de 3 luni în Odesa anului 1824 - istoria Odesei - viața de zi cu zi - atracțiile orașului - reflecții despre Noua Rusie.
















- Morton, Edward: "Călătorie prin Rusia și o ședere la St. Petersburg și Odesa între anii 1827-1829"/ "Travels in Russia, and a Residence in St Petersburg and Odessa in the years 1827-1829", 1830
Rezumat: aventurile medicului personal al Prințului Vorontov, guvernatorul Odesei - călătoria de la St Petersburg la Odesa - descrierea orașului - moravurile epocii - un tablou viu al vieții cotidiene din Odesa - puterea economică a orașului.















- Nadler, Vasile: "Odesa în primii ani ai existenței sale"/ "Одесса в первые эпохи ее существования", 1893
Rezumat: lucrare de referință asupra Odesei si a începutului dezvoltării sale, scrisă la 100 de ani de la decretul de înființare dat de Ecaterina cea Mare - istoria de dinaintea Odesei - Odesa sub conducerea Ducelui de Richelieu.















- Ribas, Alexandre de: "Vechea Odesă"/ "Старая Одесса", 1913
Rezumat: amintiri pline de savoare și nostalgie la prima mână scrise de strănepotul faimosului fondator al orașului, Jose de Ribas - o adevărată biblie a Odesei - aspectul și spiritul italian al primilor ani ai Odesei - ospitalitate, voioșie, aristocrație - viața cotidiană - personalitățile Odesei - un oraș dinamic, in plină expansiune.













- Richardson, Tanya: "Odesa caleidoscopică"/ "Kaleidoscopic Odessa", 2008
Rezumat: tensiunile dintre identitatea locală și identitatea națională în Odesa post-sovietică din punct de vedere al vieții de zi cu zi - influența cosmopolitismului din vremea fostului Imperiu Rus asupra noii identități a Odesei, ca parte a Ucrainei - etnografia urbană a Odesei - aminitirile locuitorilor - străzile și piețele Odesei













- Rosenstone, Robert: "Regele Odesei"/ "King of Odessa: A Novel of Isaac Babel", 2007
Rezumat: o ficțiune savuroasă despre Isaac Babel, care se întoarce pentru ultima dată în orașul său natal, Odesa - scriitorul începe o aventură cu o actriță care ar putea fi spion al poliției politice și rememorează trecutului său de băiat evreu bolnăvicios, devenit adolescent și tânăr aventuros - redarea unei atmosfere plină de viață în Odesa sovietică - un mixaj fascinant de fapte istorice cu ficțiune rocambolescă.












- Skalkovsky, Apollon: "Primii 30 de ani ai Odesei"/ "Первое тридцатилетие Одессы", 1837
Rezumat: autorul, considerat un Herodot al istoriei Odesei - descriere minuțioasă a începuturilor Odesei - importanța portului în economia Imperiului Rus - specificul Odesei - poarta Rusiei către Occident - statistici cu referire la toate aspectele vieții orașului.














- Smolianinov, Konstantin: "Istoria Odesei"/ "История Одессы", 2007
Rezumat: eseu cu privire la originea și dezvoltarea orașului - personalități legendare - Jose de Ribas, Franz de Volan, Ducele de Richelieu, Contele de Langeron, Prințul Voronțov.
















- Sumarokov, Pavel: "Călătorie în Crimeea și în Basarabia în 1799"/ "Путешествие по всему Крыму и Бессарабии в 1799 году", 1800
Rezumat: note de călătorie în sudul Rusiei de la sfârșitul domniei Ecaterinei cea Mare - o descriere vie și plină de culoare a datinilor și obiceiurilor - numărul localnicilor - casele, bărcile de pescuit, navele, ruinele antice.















- Sylvester, Roshanna: "Povestiri din vechea Odesă: infracțiune și civilizație într-un oraș al hoților"/ "Tales of Old Odessa: Crime and Civility in a City of Thieves", 2005
Rezumat: Odesa, metropola plină de viață, sofisticată, occidentală, rebelă, periculoasă - Micul Paris al Rusiei Imperiale - viața orașului din anii de dinaintea Primului Război Mondial relatată de oamenii care au trăit acolo - extrase din presa vremii - crime și execuții - influențele culturale și comunitățile locale - viața cotidiană, urbanizarea, multiculturalitatea - experiența evreiască.












- Tanny, Jarrod: "Orașul șmecherilor și al profitorilor: evreii Rusiei și mitul vechii Odese"/ "City of Rogues and Schnorrers: Russia's Jews and the Myth of Old Odessa", 2011
Rezumat: vechea Odesă și poreclele sale: El Dorado, Gomora, Raiul pe pământ, orașul Satanei - o metropolă legendară a escrocilor și gangsterilor evrei - un oraș înfloritor de frontieră căutat de aventurierii din toată lumea - viața ușoară și voioasă a orașului - excesele, bogăția ușor făcută și viața de desfrâu - umorul evreiesc din secolul al XIX-lea - cultura hibridă iudeo-rusă - personalitățile publice de origine evreiască din epoca sovietică: Isaac Babel, Ilia Ilf, Evgheni Petrov și Leonid Utesov.










- Tretiak, Alexandru: "Odesa, nașterea unui oraș"/ "Одессa, Рождение города", 2004
Rezumat: o lectură fascinantă bazată pe surse verificate despre nașterea Odesei - Hagibey, precursorul Odesei - Marea Neagră, de la lac turcesc la lac rusesc - înființarea unui oraș care într-o jumătate de secol avea să fie denumit Palmira sudului și noul El Dorado al Europei.














- Weinberg, Robert: "Revoluția de de la 1905 în Odesa: Sânge pe Trepte"/ "The Revolution of 1905 in Odessa: Blood on the Steps", 1993
Rezumat: un studiu exhaustiv despre pogromul împotriva evreilor din Odesa anului 1905 - o analiză sensibilă a interacțiunii dintre tensiunile de clasă și violențele interetnice - problema evreiască în Imperiul Rus - evreii, o treime din populația Odesei - revoluția din 1905 în Odesa - anti-semitismul.













- Zelitsky, Paulina: "Evreii din Odesa"/ "Jews in Odessa", 2014
Rezumat: Odesa, un oraș unic și cosmopolit într-o Rusie izolată în mod tradițional - argoul vorbit în Odesa - influența evreiască - aspectul mediteraneean, non-rusesc, al Odesei - Odesa, leagănul reformei iudaismului, a sionismului și al literaturii evreiești - Odesa, orașul de naștere a numeroase talente geniale în arte, literatură, știință și muzică - umorul de renume internațional al Odesei - hotărârea locuitorilor Odesei de a nu se supune imperialismului rusesc - spiritul de rezistență al evreilor.










- Zipperstein, Steven: "Evreii Odesei: O istorie culturală, 1794-1881"/ "The Jews of Odessa: A Cultural History, 1794-1881", 1986
Rezumat: Odesa, unul dintre cele mai mari porturi din Rusia Imperială - colonizarea Odesei cu locuitori de toate naționalitățile - Odesa, una dintre cele mai mari și mai bogate metropole din Europa - marea comunitate evreiască - pogromurile - comportamentul, atitudinea și ideologia evreilor, reflectate în școli, sinagogi și ziare - experiența evreiască în Rusia.












Filme
- Eisenstein, Serghei: "Crucișătorul Potemkin"/ "Броненосец Потемкин", URSS, 1925
Rezumat: film inspirat din revoluţia rusă din 1905 - propagandă bolșevică extrem de percutantă emoţional - considerat multă vreme cel mai bun film al tuturor timpurilor - filmul a făcut faimoasă Odesa în întreaga lume - mulți oameni sunt și astăzi convinși, datorită emoţiilor intense transmise, că masacrul de pe scările Odesei chiar a avut loc - aceste scări au primit numele de Potemkin, după titlul filmului - film mut, conceput în cinci acte, asemenea unei tragedii antice - eroii filmului sunt membrii echipajului de pe Crucișătorul Potemkin, un vas de război din Flota Mării Negre a Rusiei Imperiale - viaţa mizeră a marinarilor - izbucnirea răscoalei împotriva ofiţerilor - înfrăţirea locuitorilor Odesei cu marinarii de pe crucișător - replica brutală și sângeroasă a armatei care măcelarește populaţia civilă pe Treptele Potemkin, una dintre cele mai celebre scene din istoria filmului universal - o operă de artă care transcede propagandei și ficţiunii.



- Gallone, Carmine: "Odesa în flăcări/ Cătușe Roșii"/ "Odessa In Fiamme", România - Italia, 1942"
Rezumat: melodramă de război cu puternice accente de propagandă - drama refugiaţilor din Basarabia în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial - ocuparea Basarabiei de către ruși - ororile comise de trupele rusești de securitate - film interzis după ocuparea României de către Uniunea Sovietică - Marele Premiu la Festivalul de la Veneţia în 1942 - scene filmate în Chișinău și Odesa - unei celebre cântăreţe de Operă din Chișinău îi este răpit fiul de 8 ani de către ocupanţii ruși și dus la Odesa - pentru a-și elibera copilul, ea acceptă să interpreteze cântece rusești de propagandă prin teatrele și cârciumile Odesei - eliberarea Basarabiei de către armata română - trupele românești intră în Odesa - soţul cântăreţei, ofiţer în armata română, își regăsește soţia și copilul în catacombele Odesei - măiestria regizorală, intriga și jocul actorilor fac să treacă în plan secund propaganda.




- Ginzburg, Serghei: "A fost odată în Odesa"/ "Жизнь и приключения Мишки Япончика", Rusia, 2011
Rezumat: Mișka Yaponcik (Mișa Japonezul), gangsterul evreu din Odesa, este liderul unei bande de două mii de interlopi - personajul a existat cu adevărat și este prototipul personajului Benia Krik din "Povestiri din Odesa" de Isaac Babel - un caracter excepțional și excentric, un Robin Hood al Odesei - a dat bani și alimente orfanilor, persoanelor fără adăpost, șomerilor, tinerilor căsătoriți - filmul este povestea rocambolescă a vieții lui Yaponcik, a jafurilor sale îndrăznețe, a idealismului și generozității lui, precum și a singurei iubiri a vieții sale - imagini spectaculoase ale Odesei acelor vremuri - film asemănător "Marelui Gatsby".








Articole din ziare și publicații
- Bremzen, Anya von: "O neobișnuită poveste de iubire cu Odesa"/ "An Unlikely Love Affair with Odessa, Ukraine" (Travel + Leisure Magazine), 2013
Extras: "Istoria nu prinde mucegai și nu moare niciodată în Odesa. Și asta se datorează, pe de o parte, faptului că deși acest port flamboaiant de la Marea Neagră aparține geopolitic Ucrainei, sufletul și spiritul său îi aparțin lui însuși, pentru că Odesa este un oraș foarte tânăr, vârsta sa este de doar puțin peste două secole! Pe de altă parte, cine vine aici va auzi imediat pe oricine vorbind, ca și cum ți-ar spune o bârfă banală, despre personajele istorice ale Odesei, de parcă ar fi împărțit cu ele - la comun - același apartament sovietic."










- Briker, Boris: "Lumea interlopă a lui Benia Krik și Povestirile Odesei de I. Babel"/ "The Underworld of Benia Krik and I. Babel's Odessa Stories", (Canadian Slavonic Papers), 1994
Extras: "În anul 1916 apărea în Cronica, ziarul lui Maxim Gorki, un scurt eseu - intitulat "Odesa" - scris de un tânăr necunoscut. Folosind retorica obișnuită vremii, încă necunoscutul Isaac Babel prezicea că un mesia al literaturii va veni din portul-metropolă de la Marea Neagră pentru a sparge clișeele cenușii ale tradiției literare de la St Petersburg."













- Clark, Joshua: "Catacombele Odesei: un giuvaer ascuns al Ucrainei"/ "Odessa's Catacombs: A Hidden Jewel in Ukraine" (The Wall Street Journal), 2013
Extras: "Cu toții credem că știm cam ce ar înseamna întunericul, dar nimic nu mă pregătise pentru absența totală a luminii. Timp de patru ore m-am tot adâncit în labirintul de calcar de sub orașul Odesa din Ucraina. Acolo, sub pământ, se află cea mai lungă rețea de catacombe din lume, singura care nu a fost încă pe deplin cartografiată."













- Herlihy, Patricia - Gubar, Oleg: "Puterea persuasivă a mitului Odesei"/ "The Persuasive Power of the Odessa Myth", (Harvard University), 1991
Extras: "Cetățenii Odesei au iubit dintotdeauna diversitatea etnică și economia vibrantă a orașului fondat de Ecaterina cea Mare în 1794. Ea a cucerit o îndepartată cetate turcească slab populată și apoi a început să atragă coloniști capabili să o apere. Așa că a trimis veste în întreaga Europă, oferind imigranților teren, scutiri de taxe și libertate religioasă."













- McGrane, Sally: "Odesa: orașul iubit de scriitori"/ "Odessa: City of Writerly Love" (The New Yorker), 2013
Extras: "Plimbându-se de-a lungul Străzii Pușkin într-o zi de primăvară orbitor de frumoasă, scriitorul născut în Odesa - Alexandru Kuprin - și-a avertizat însoțitorii: aveți grijă să evitați mirosul salcâmilor în floare, pentru că vă poate induce stări ciudate, nechibzuite, cum ar fi, de exemplu, să vă îndrăgostiți și să vă căsătoriți pe-aici, prin Odesa."













- Mungiu-Pippidi, Alina: "Odesa, un pod prea îndepărtat" (România Liberă), 2014
Extras: "De la București la Odesa sînt 558 km, care se pot face cu mașina în mai puțin de opt ore, prin Bugeacul pustiu după ce treci frontiera dintre Moldova și Ucraina, adevărat deșert al tătarilor și apoi pe la nordul mării, unde mai sunt încă urmele coloniștilor nemți aduși de Potemkin ca să populeze regiunea."













- Nahoi, Ovidiu: "Bugeac: la Răsărit de Europa" (Adevărul), 2014
Extras: "Aceasta este povestea unei călătorii nu departe de România şi totuşi, parcă într-o altă realitate geopolitică şi într-un alt timp. Destinaţiile noastre: Bugeacul – teritoriul dintre Marea Neagră, Dunăre şi Nistru. Apoi Odesa, cel dintâi avanpost al Occidentului în spaţiul rusesc."














- Pogor, Eugenia: "Basarabeanul care a reconstruit oraşul Odesa din temelii" (Adevărul), 2014
Extras: "Propaganda sovietică şi amintirea dureroasă a holocaustului au umbrit meritele lui Gherman Pântea, cel care a administrat oraşul-port de la Marea Neagră între 1941 şi 1944. Puţini ucraineni ştiu astăzi că acest primar român a refăcut din ruine localitatea desfigurată de război şi i-a dat strălucirea unei urbe europene."













- Rostislav, Alexandrov: "Născut în Moldavanka"/ "Родился на Молдаванке" (Vestnic), 1999
Extras: "Faptul că odesiţii îşi iubesc oraşul a căpătat o aură de legendă, de multă vreme, şi asta nu lasă pe nimeni indiferent: pe unii îi irită, pe alţii îi face invidioşi, iar pe cei mai mulţi îi incântă."















- Schlör, Joachim: "Odesitate: în căutarea Odesei transnaționale"/ "Odessity: in Search of Transnational Odessa" (CDEC Journal), 2011
Extras: "Acest articol reprezintă o cercetare și o abordare foarte personală a mitului Odesei. Demersul meu urmărește apariția și dezvoltarea acestei idei: și anume că Odesa este diferită de toate celelalte orașe."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu