duminică, 8 august 2021

Odesa, orașul pisicilor


Multe orașe au repere și simboluri recunoscute în întreaga lume. Zici Paris, te gândești la Turnul Eiffel; zici Roma, te gândești la Colosseum; Atena egal Acropole, București egal Ateneul Român și tot așa... Dar Odesa? Ce simbol am putea asocia Odesei? 

Să fie Treptele Potemkin? Să fie Opera? Dar ce-ar fi să privim dincolo de arhitectură și să ne gândim: ce nu lipsește de nicăieri din Odesa? Cine sunt reginele neîncoronate ale Odesei? Exact: pisicile! 


Prezența lor este legată de curțile interioare, acele patio ale Odesei - un alt posibil reper al orașului - și de atmosfera lor specială: rufe atârnate pe frânghii care traversează curțile, vecinii care știu tot unii despre ceilalți și st
ăpânele absolute ale acestor curți: nelipsitele pisici leneșe, grase şi frumoase, iubite şi hrănite de toată lumea. 


La Odesa există un adevărat cult al pisicilor și, din 2017, acestea au fost recunoscute ca parte a ecosistemului și, în consecință, sunt protejate și integrate într-o serie de programe pentru tratament și vaccinare. Dar de ce pisicile și nu câinii sau porumbeii? Totul este foarte simplu: întreaga istorie a orașului este indisolubil legată de aceste feline. Pisicile trăiau pe teritoriul orașului de pe vremea cetății Hadgibey, iar odată cu construirea Odesei numărul lor a crescut progresiv.


Pe atunci, pisicile erau scumpe, la propriu, și furtul lor era pedepsit drastic. Pisicile vânau șobolanii și șoarecii, dar aceste superbe feline erau încă în număr foarte mic în oraș, de aceea erau la mare prețuire. Odesa a fost și este un oraș portuar și pe fiecare navă era o pisică. Păstrarea unei pisici pe navă era nu numai plăcută, ci și benefică. Pisicile nu permiteau șoarecilor și șobolanilor să urce la bordul navei și, prin urmare, hrana și încărcătura navei erau în siguranță.


Odesa a avut de la început o multitudine de rase de pisici, deoarece adesea pisicile de pe nave dădeau o raită prin oraș și nu se mai întorceau pe nave. Comerțul cu cereale era una dintre ocupațiile principale, astfel că pisicile erau pur și simplu o necesitate. Ele erau aduse în număr mare în port pentru a păzi mărfurile cât mai bine posibil. Tradiția de a păstra pisici în port a supraviețuit până în prezent.


Pisicile au devenit o necesitate și pentru locuitorii Odesei, pentru stârpirea șobolanilor și păstrarea curățeniei curților interioare, devenind chiar un semn de etalare a bogăției și a statutului social.


În multe apartamente, case, palate și curți interioare, au trăit și trăiesc familii întregi de pisici. Cu timpul, pisicile au devenit atât de iubite, încât azi vei găsi în Odesa zeci de monumente (sculpturi) poziționate în diferite părți ale orașului, un must see pentru turiștii care doresc să le găsească și să-și facă selfie-uri.


„Hoțul cu coadă” se află pe strada Bunin, la nr. 16. Sculptura se află pe acoperiș și reprezintă o pisică veselă care a furat cârnați. Un alt personaj este „pisica mătușii Sonia”, care se află în hala de pește de la Privoz. Câteva cvartale mai încolo, la intersecția cu strada Leontovici se află „Do-re-miau”: pisicile cântătoare!


Aproape de mare, lângă plaja Langeron, o pisică se odihnește chiar pe un lampion: este „pisica felinar”, dar cea mai impresionantă este „Bazarina”, aflată la intrarea în Noul Bazar. Se spune că, pe când trăia, avea o greutate de 18 kg! 


Pe panta Devolan o poți întâlni pe „pisica de pe perete”. Pe strada Marazlis, colț cu Bazarnaya, pe pervazul Clubului Mondial al rezidenților din Odesa, se află „motanul Maurice care doarme pe servieta lui Mihail Jvanețky”.


Desigur, în era digitală, nu putea fi ignorată „Pușina - pisica gamer”, pe care o poți întâlni pe Aleea Mayakovsky. Tot prin centrul vechi vei da peste „motanul care doarme pe balustradă
. Pe strada Langeron se odihnește „motanul Walter”. Nu putem să o ignorăm pe „pisica franțuzoaică Sopha”, care toarce veselă în Piața Ecaterinei. 


Lângă salonul de tatuaje din Piața Vera Kholodnaya, o vedem pe „pisica din colivie”, iar în Piața Grecească vei da peste „motanul Vaska” preocupat să-și mănânce șprotul în sos de roșii.



Sigur, azi vei vedea și câini plimbați cu grijă de stăpânii lor, dar tot pisicile domină străzile, terasele si curțile interioare. Și nu trece o lună fără să apară alte și alte monumente închinate frumoaselor feline!


Pisica Izya de la Plaja Langeron, îmbrăcată într-o vestă elegantă, stă întinsă pe o minge albă ca zăpada, la intrarea în restaurantul „Dacha”. 


Pisicile sunt vedetele Odesei. Prin urmare, sculpturile în miniatură reprezentând pisici au devenit deja puncte de atracție al orașului.


Sculptorița Tatiana Shtykalo este convinsă că proiectul ei, „Pisicile Odesei”, va fi un succes!


(adaptare după „Odesa, pas cu pas” și blogul hotel52)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu