sâmbătă, 25 martie 2017

Cel mai "iconic" hotel al Odesei: Londonskaya
















Hotelul Londonskaya este situat în centrul istoric al Odesei și este considerat a fi cel mai iconic hotel al orașului. Turiștii care l-au vizitat l-au asemuit cu o „muzică înghețată“, datorită arhitecturii sale elegante și ansamblului rafinat al legendarului Bulevard Maritim. În zilele noastre, Londonskaya este atât un hotel prestigios de patru stele, cât și un punct de reper arhitectural și istoric unic în Odesa.












Clădirea splendidă în stil renascentist italian a fost construită în 1828. La început a fost un palat comandat de Prințul Lopuhin, proiectat de faimosul Francesco Boffo, arhitectul mai multor reședințe aristocratice de pe același bulevard. Douăzeci de ani mai târziu, clădirea a fost achiziționată de un gastronom și cofetar francez, Jean-Baptiste Karuta.














Când Karuta a trebuit să se decidă ce nume să aleagă pentru hotelul său, se pare că toate denumirile „franțuzești“ erau deja luate de alte hoteluri din Odesa: „Paris“, „Richelieu“, „Franța“, „Lyon“, „Versailles“... Karuta s-a hotărât să încerce un nume englesc și l-a botezat Londonskaya.














De atunci, clădirea a avut mai mulți proprietari și fiecare dintre ei a încercat să-i dea noi caracteristici arhitecturale. Cea mai extinsă renovare a avut loc între anii 1899-1900. Ca urmare, hotelul Londonskaya a dobândit aspectul său modern, al cărui punct culminant principal este o combinație de lux aristocratic și eleganță. Sălile și camerele hotelului sunt uimitoare. Interioarele sale bogate iți creează senzația că te afli într-un palat regal: scări elegante de marmură, coloane zvelte, candelabre de cristal și vitralii.














În timpul Războiului Crimeii, Londonskaya a fost lovit de o ghiulea de tun de pe fregata englezească "Tigrul", fregată capturată ulterior de ruși. Tunul de pe acea fregată se află expus la câțiva pași de hotel, în fața Primăriei.














Nu este deloc surprinzător faptul că Londonskaya a atras o mulțime de celebrități și personalități respectate: Louis Robert Stevenson, Isadora Duncan, Sarah Bernhardt, Anton Cehov, Maxim Gorky, Louis Aragon, Elsa Triolet, Marcello Mastroiani, Nikita Mihalkov, Oleg Jankovsky, Mark Zaharov, Stanislav Govoruhin, împărați, președinți, diplomați, artiști, actori și muzicieni.

Plajele secrete ale Odesei

Oricine vine la Odesa va auzi imediat de plajele Delfin, Arcadia, Riviera, Luzanovka, Otrada (Dorința) sau Ceaika (Pescărușul). Unele rivalizează cu tot ce poate fi mai elegant în Occident. Criticate sau admirate, toate aceste plaje sunt susceptibile de a fi aglomerate și mai degrabă "scumpe". Însă cei care vă doriți mai multă liniște decât confort, mai multă sălbăticie, veți găsi și câteva plaje "alternative", mai puțin cunoscute, fiecare fiind un adevărat paradis unde puteți să vă petreceți zilele de vară.

Plaja Chkalovsky
O plajă de nudiști este prin definiție... secretă! Totuși, această plajă nu este greu de găsit pentru că se află chiar în spatele sanatoriului cu același nume, între așa numitul Traseu al Sănătății și elegantul Bulevard Francez. Este lipsită de orice amenajări și nu veți găsi baruri, șezlonguri sau terenuri de sport, ci numai nisip, pietre, mare, soare și... nuditate. Plaja Chkalovsky este formată, de fapt, din două plaje situate între Delfin și Arcadia. Prima dintre ele este mai mică și mai sălbatică, plină de stânci. A doua este mai mare și frecventată de familii cu copii.
















Plaja Krujanovka
Această plajă este situată în afara orașului, chiar dincolo de "Molodaya Gvardiya", tabăra de vară pentru copii. Puteți ajunge acolo cu mașina sau cu orice autobuz spre satul Nova Dofinovka. Nimeni nu pare să fie deranjat de lipsa șezlongurilor sau a umbrelelor. Plaja de aici este mult mai mare și mai lată decât alte plaje ale Odesei și este o locație perfectă pentru a îmbina plaja cu campingul.
















Plaja Lesky
Situată la în 2 km de Krujanovka, Lesky este o mică plajă de nisip, o adevărată bijuterie ascunsă privirii necunoscătorilor. Accesibilă numai dinspre plaja învecinată - Krujanovka - această plaja paradisiacă este combinația perfectă de nisip și mare curată, roci stâncoase și vegetație luxuriantă, un loc deosebit de romantic.















Plaja Rasseyka
O plajă cu adevarat naturală, cu specii de păsări rare și delfini sălbatici. Se află aproape de orașul Iliciovsk, portul satelit al Odesei.














Plaja Kurortnoye
Lungă de cinci kilometri, cu nisip curat și apă limpede - aceasta plajă este situată în zona Zatoka. Locația este perfectă pentru picnicuri și camping. Puteți găsi fructe și legume proaspete, produse alimentare și artizanale în satele din apropiere.

Așa vă place istoria? Când au apărut primele hoteluri în Odesa?

Hotel Bristol, Odesa























Când spaniolul Jose de Ribas i-a învins pe turci și a cucerit Hagibey-ul pe care l-a transformat în Odesa, conform primului recensământ din 1795, în oraș existau doar 2.349 de oameni. Cincizeci de ani mai târziu, erau deja 100.000 de oameni! În acele vremuri Odesa atrăgea o mulțime de lume de pretutindeni. Pe lângă moșierii și comercianții bogați, industriașii, meseriașii și muncitorii care au venit de la început, în scurtă vreme au început să apară și vizitatorii. Așa au apărut și primele hoteluri.

Unul dintre primele hoteluri din oraș, celebrul "Hotel du Nord", se afla pe Strada Italiană, redenumita în zilele noastre Strada Pușkin. Hotelul oferea camere confortabile și grajduri pentru cai. La 3 iunie 1823 celebrul poet A.S. Pușkin s-a cazat la acest hotel și a locuit aici pe toată perioada în care a fost exilat la Odesa. Astăzi, hotelul a fost transformat în Muzeul Pușkin.

Tot pe actuala Stradă Pușkin s-a deschis în aceiași ani și Hotel de Paris, urmat de Hotel de France pe Strada Deribasovskaya. În 1827 a fost inaugurat și faimosul Hotel Londonskaya, de pe Bulevardul Maritim, care a găzduit oaspeți celebri precum Anton Cehov, Alexander Kuprin, Robert Lewis Stevenson sau Ivan Aivazovsky.

Orașul a continuat să se dezvolte rapid devenind pe lângă un port comercial bogat și o stațiune la modă. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost construite numeroase hoteluri cu un nivel ridicat de confort și cu servicii excelente: Hotel Imperial și Grand Hotel Moscova - pe Strada Deribasovskaya sau Hotel Pasaj - la colțul dintre Preobrajenskaya și Deribasovskaya.

La începutul secolului al XX-lea, Odesa avea peste 40 de hoteluri de lux, cu restaurante în care îi puteai întâlni pe Sarah Bernhardt, Gumiliov, Șaliapin, Lesia Ukrainka, Gogol, Belinski și mulți alți oaspeți celebri. Hotelul Bristol era recunoscut pentru frumusețea lui. Cele mai multe dintre clădirile vechi ale Odesei au găzduit la început hoteluri și pensiuni, iar unele dintre ele sunt funcționale și în ziua de azi.

Alte clădiri, la fel de vechi, au fost renovate din temelii și au fost transformate mai târziu în hoteluri, așa cum este cazul cu elegantul Hotel Aivazovsky, situat pe Strada Bunin într-o clădire care a fost construită în 1852! La fel s-a întâmplat și cu Hotelul Mozart - un fost club aristocratic aflat pe Strada Langeron - sau cu Hotelul Continental de pe Deribasovskaya.