Hotelul Londonskaya este situat în centrul istoric al Odesei și este considerat a fi cel mai iconic hotel al orașului. Turiștii care l-au vizitat l-au asemuit cu o „muzică înghețată“, datorită arhitecturii sale elegante și ansamblului rafinat al legendarului Bulevard Maritim. În zilele noastre, Londonskaya este atât un hotel prestigios de patru stele, cât și un punct de reper arhitectural și istoric unic în Odesa.
Clădirea splendidă în stil renascentist italian a fost construită în 1828. La început a fost un palat comandat de Prințul Lopuhin, proiectat de faimosul Francesco Boffo, arhitectul mai multor reședințe aristocratice de pe același bulevard. Douăzeci de ani mai târziu, clădirea a fost achiziționată de un gastronom și cofetar francez, Jean-Baptiste Karuta.
Când Karuta a trebuit să se decidă ce nume să aleagă pentru hotelul său, se pare că toate denumirile „franțuzești“ erau deja luate de alte hoteluri din Odesa: „Paris“, „Richelieu“, „Franța“, „Lyon“, „Versailles“... Karuta s-a hotărât să încerce un nume englesc și l-a botezat Londonskaya.
De atunci, clădirea a avut mai mulți proprietari și fiecare dintre ei a încercat să-i dea noi caracteristici arhitecturale. Cea mai extinsă renovare a avut loc între anii 1899-1900. Ca urmare, hotelul Londonskaya a dobândit aspectul său modern, al cărui punct culminant principal este o combinație de lux aristocratic și eleganță. Sălile și camerele hotelului sunt uimitoare. Interioarele sale bogate iți creează senzația că te afli într-un palat regal: scări elegante de marmură, coloane zvelte, candelabre de cristal și vitralii.
În timpul Războiului Crimeii, Londonskaya a fost lovit de o ghiulea de tun de pe fregata englezească "Tigrul", fregată capturată ulterior de ruși. Tunul de pe acea fregată se află expus la câțiva pași de hotel, în fața Primăriei.
Nu este deloc surprinzător faptul că Londonskaya a atras o mulțime de celebrități și personalități respectate: Louis Robert Stevenson, Isadora Duncan, Sarah Bernhardt, Anton Cehov, Maxim Gorky, Louis Aragon, Elsa Triolet, Marcello Mastroiani, Nikita Mihalkov, Oleg Jankovsky, Mark Zaharov, Stanislav Govoruhin, împărați, președinți, diplomați, artiști, actori și muzicieni.