sâmbătă, 14 august 2021

Colțul vechii Odese

Toată lumea a auzit despre acest colț al Odesei, un mini-muzeu în aer liber care ne spune câte ceva despre istoria orașului. Cine nu a urcat pe micul Pod al Îndrăgostiților? Această piațetă a vechii Odese a fost creată artificial la începutul anilor '70. Ar fi greu să o numim autentică. Dar, pe de altă parte, tot ce este aici respiră literalmente istoria orașului, fie chiar și așa, de dimensiuni mici. Dar, se știe, mărimea nu contează! Organizatorii au dorit să adune într-un singur loc câteva dintre simbolurile istoriei Odesei. Cum treci de Podul Soacrei spre Palatul Șahului, imediat pe stânga este colțul vechii Odese, deasupra Pantei Militare. Să luăm pe rând doar câteva dintre aceste simboluri...





Pietrele de pavaj
Pavajul este din rocă vulcanică, adusă de la Napoli. Astfel de pietre vulcanice mai pot fi găsite prin unele curți interioare din Odesa, pe străzile Pușkin sau De Ribas. De fapt, acestea sunt primele pietre cu care a fost pavată tânăra Odesă. La început s-a încercat acoperirea străzilor cu roci sedimentare, dar totul s-a transformat în praf și noroi sub greutatea roților trăsurilor. Apoi a apărut ideea de a folosi roca vulcanică, folosită ca balast pe navele comerciale care se întorceau de la Napoli pentru ca acestea să nu fie goale. S-a dovedit a fi o soluție excelentă! Mai târziu, în epoca sovietică, aceste pavaje au fost acoperite cu un asfalt subțire și prost care între timp a și dispărut, dar pietrele au supraviețuit până în ziua de azi.




Fântânile
Chiar și locuitorii orașelor știu cum și de ce se sapă fântâni. Dar nu la Odesa! La Odesa altul a fost motivul! Apa din ele nu era colectată din sol, ci din cer, astfel că o fântână era ca un fel de canistră pentru colectarea apei de ploaie. Fiecare curte interioară avea o astfel de fântână pentru a facilita accesul la apă al  primilor locuitori din Odesa. Nu degeaba se spunea că lângă Odesa găsești o mare de apă, dar în oraș nicio picătură! După o vreme s-a descoperit un prim izvor de apă pe strada Fontana (de unde și numele zonei). Dar această apă prețioasă era foarte scumpă - o găleată de apă costa cât un kilogram de carne! În 1873, a apărut la Odesa cel mai modern sistem de alimentare cu apă din Europa de la acea vreme, printr-un apeduct care aducea apă din Nistru. 

Podurile
În Odesa nu există râuri și nu au existat niciodată, dar au existat și există poduri! Terenul denivelat a dus la construirea unor poduri superbe pe străzile De Ribas, colț cu Havana - un pod total acoperit azi de pavajul străzii - pe panta de Volan sau pe panta Militară și așa ne-au rămas până azi Podul Sabanaev sau Podul Novikov. Așa că îndrăgostiții par să nu aibă nimic de-a face cu podurile, dar cu anii, acest pod - ca si multe dintre vechile poduri ale Odesei - a devenit popular pentru cei proaspăt căsătoriți!


Rotondele
Dacă în antichitate astfel de rotonde erau ridicate pentru altare, temple sau capele, în timpurile moderne ele s-au transformat în pavilioane, mai ales în grădini și parcuri. Se știe că la Odesa nu existau copaci, așa că, la început, pentru a avea umbră, administrația a construit astfel de chioșcuri și foișoare, în paralel cu plantarea intensă a copacilor.

Statuile
Într-un colț al Odesei vechi nu puteau s
ă nu existe statuile. Grifonii - leii înaripați - nu lipseau de pe frontoanele clădirilor sau de prin parcuri, ca un fel de protecție împotriva energiei negative. La intrarea în acest mic muzeu în aer liber se află sculptura unei fecioare îndurerate. A fost preluată de la primul cimitir creștin din Odesa, pe locul căruia se află azi Parcul Preobrajensky. 



Monumentul inimii
În fața muzeului improvizat există un loc preferat pentru cupluri, și mai ales pentru proaspăt căsătoriți. Acesta este un monument al inimii, care a fost asamblat din lacătele care atârnau pe balustrada celebrului Pod al Soacrei. De-a lungul timpului, s-au strâns atât de multe lacăte, încât exista temerea că podul se va prăbuși. Așa că administrația a decis să le demonteze și să le integreze într-un obiect de artă, o inimă! La Odesa s-a demonstrat pe viu că estetica și bunul gust nu sunt doar un rafinament, ci și o necesitate!

(adaptat după „Odesa, pas cu pas” și lotsia.com; foto de Svyatoslav Tyszkiewicz si Dmitry Skvorțov)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu