duminică, 18 iulie 2021

„O Sole mio” sau cum Odesa știe să-și plătească datoriile!

(foto de Alexander Meloyan)

Melodia „O Sole mio”, compusă în 1898,  este probabil cea mai faimoasă melodie italiană din lume. Este cineva care nu o știe, care nu a fredonat-o măcar o dată în viață? Enrico Caruso a înregistrat-o în 1916 și de-atunci a făcut înconjurul lumii. Mari cântăreți precum Frank Sinatra, Brian Adams, Elton John sau Lady Gaga au cântat propriile lor versiuni ale celebrei melodii. Interpretarea lui Pavarotti a rămas memorabilă. Chiar și Elvis Presley, în 1960, a creat o versiune rock foarte populară: „It's now or never/ Acum sau niciodată”.

Melodia este indisolubil legată de Napoli, deși versurile nu pomenesc nimic despre celebrul oraș sau despre Marea Mediterană. Însă atât compozitorul cât și poetul erau din Napoli: Eduardo Di Capua și Giovanni Capurro. 

Dar cum și unde s-a născut această melodie? Puțini știu că în 1898, Eduardo Di Capua se afla în... Odesa! Era în turneu împreună cu tatăl sau, un violonist foarte apreciat. 

Compozitorul Eduardo Di Capua a fost impresionat de frumusețea Odesei și - mai ales - de răsăritul soarelui deasupra Mării Negre. Versurile au fost scrise ulterior de poetul Giovanni Capurro, inspirat la rândul sau de pasiunea pentru o frumoasă aristocrată.

Mai târziu, în același an 1898, piesa „O Sole mio” a participat la un concurs de muzică din Napoli, la care a câștigat abia locul 2. Piesa de pe locul 1, „Napule Bello” a fost repede uitată... Oricum, „O Sole mio” s-a răspândit din ce în ce mai mult în întreaga lume și a devenit un succes internațional odată cu înregistrarea legendarului tenor Enrico Caruso în 1916. Din păcate, era prea târziu pentru compozitor și textier, care au murit amândoi la câțiva ani într-o sărăcie totală.

Dar povestea despre „O Sole mio” nu se termină aici! În 1920, în timpul jocurilor olimpice de la Anvers, un alergător italian, Ugo Frigerio, a câștigat proba de 10 km. Când a trebuit să fie intonat imnul Italiei, orchestra nu a mai găsit partitura! Dirijorul a avut o prezență de spirit extraordinară și a ordonat orchestrei să cânte... „O sole mio”. Imediat publicul stadionului a reacționat, începand să cânte melodia împreună cu orchestra!

Se pare că, până la urmă, Odesa știe să își plătească datoriile! Întemeiată de un faimos napoletan de origine spaniolă, Jose de Ribas, de la care a primit suflul italian și mediteranean, Odesa și-a plătit datoria inspirând un cântec care este astăzi o emblemă a identității italiene!