duminică, 26 martie 2017

Midii la Odesa: Mussel Bar Kotelok

















Acesta ar putea fi locul cel mai elegant din Odesa în care puteți găsi moules frites (midii prăjite). Kotelok este un restaurant deschis recent care și-a câștigat imediat o bună reputație, uimindu-și clienții cu delicatese din regiunea Mării Negre, cu fructe de mare și platouri cu midii.
















Localul - aflat aproape de Catedrala Ortodoxă - poate găzdui până la 48 de persoane; într-un colț tronează un bar generos, iar în alt colț se află bucătăria deschisă privirii clienților.














Decorul interior a fost inspirat de filmul „The Darjeeling Limited“ de Wes Anderson și veți vedea pe pereți nenumărate fotografii cu scene din acest film.
















Kotelok oferă diferite sosuri care merg foarte bine cu midiile, variind de la cele clasice cu vin alb, la cele exotice, inclusiv un mare număr de sosuri pe bază de bere.




















În același timp, Kotelok este și unul dintre cele mai bune restaurante din oraș pentru bucătăria tradițională a Odesei. În afară de specialităţile din scoici, meniul include şi peşte, salate, măncăruri din carne de porc şi de pui.














Atmosfera este relaxată, porțiile generoase, distracția garantată!
Adresa: Strada Sadova, Nr 17

Odesa: mic dejun peruan sau englezesc?















Cultura Odesei este dată nu numai de arhitectura minunată, de viața vibrantă a bulevardelor centrale, de galeriile și muzeele sale, ci şi de restaurantele şi cafenelele perfecte pentru un mic dejun servit pe îndelete sau un brunch înainte de a începe o nouă zi plină de aventuri în oraş. Micul dejun la Odesa este, de regulă, consistent şi poate fi considerat, fără niciun dubiu, cea mai importantă masă a zilei. Iată câteva sugestii:















"Dacha"
Dacă vreți să luați micul dejun într-un decor fermecător, ca la țară, Dacha este locul ideal. Restaurantul este aidoma unei cabane aflate în vârf de deal, pe platoul de deasupra Arcadiei în interiorul Sanatoriului Chkalov. Mâncarea este în stilul specific odesit, cu porții somptuoase: ouă preparate în diverse feluri, fulgi de ovăz, iaurturi, clătite și produse de patiserie. Puteți alege o masă în grădină sau în interiorul cabanei amenajate în stil ucrainean. Servirea începe de la ora 9.
Adresa: Bulevardul Francez, Nr. 85















Terasa "Sea View"
Unul dintre cele mai frumoase locuri pentru a lua micul dejun în oraș, o terasă modernă cu vedere panoramică la mare. Decorul este inspirat de teme nautice, amintind de frumoasele peisaje mediteraneene. Dacă ați ajuns prea târziu sau prea devreme, nu este nicio problemă, puteți îmbina micul dejun cu un pahar de șampanie. Prețurile sunt peste media obișnuită în Odesa. Meniul este divers şi vă oferă omlete, produse de patiserie, șuncă crocantă, băuturi calde. Localul funcționează non-stop.
Adresa: Plaja Langeron















"Benedikt"
Un restaurant non-stop unde puteți lua pe tot parcursul zilei un mic dejun sau un brunch. Este situat pe o stradă liniștită, departe de orice zgomot și de mulțimea de pe bulevardele aglomerate. Aici puteți comanda orice specific de mic dejun: peruvian, italian, israelian, englezesc clasic, american sau continental - alegerea este numai a voastră.
Adresa: Strada Sadova, Nr 19


Plajele Odesei














"Să vă spun că plajele din Odesa sunt aurii, cu nisip fin şi întinse ca la Mamaia? Sau că sunt stâncoase şi cu pietriş ca în Croaţia? Că sunt luxoase ca în Antalya? Sau că arată ca nişte spelunci sovietice, murdare şi încremenite în anii '70? Să vă spun că aici sunt cele mai tari cluburi de noapte, pe care nu le găseşti pe nicio altă plajă din lumea asta? Sau că unele plaje sunt încă virgine, neamenajate în niciun fel, aşa cum le-a lăsat Dumnezeu? Să vă mai zic că aici veţi găsi un Yacht Club vechi de la anul 1875 şi că priveliştea mării plină de yachturi, veliere multicolore şi vapoare îţi taie răsuflarea? Sau că aspectul sordid şi învechit al altor plaje anulează iremediabil frumuseţea Golfului Odesei? O să vă spun că veţi găsi câte ceva din toate astea, într-o succesiune pitorească şi fermecătoare.

La Odesa toate străzile tind să alerge spre mare, ca niște râuri mai mari sau mai mici. Între ele și joncțiunea lor cu Marea Neagră se întinde o rețea verde și deasă de păduri, parcuri și alei, aflate pe țărmul stâncos, înalt de până la 40 de metri. Portul Odesei este mai degrabă de la centru spre nord, iar în sud, după Parcul Şevcenko, dincolo de coasta abruptă și împădurită, urmează peste 20 de kilometri de plaje."
Capitolul 5 - "Plajele Odesei"

"Odesa: pas cu pas" de Tino Neacşu şi Daniel Diaconu
Bucureşti: Editura  Universitară, 2016
ISBN 978-606-28-0487-9