miercuri, 21 iulie 2021

Top 10 locuri neobișnuite pe care trebuie să le vezi în Odesa

Toată lumea știe că indiferent dacă îți place sau nu, trebuie să mergi la Odessa! Orașul este renumit pentru mâncarea sa delicioasă, trecutul fabulos și, desigur, aici este și marea! Dar, de multe ori ne punem întrebarea: ce să facem în Odesa după o dimineață de odihnă la plajă și după ce am mâncat tot felul de delicatese locale? 

O listă obligatorie cu locuri de văzut ar cuprinde strada De Ribas și bulevardul Maritim, Treptele Potemkin și celebra Operă, parcul Istanbul și parcul Grecesc, plajele Langeron și Arcadia și tot așa.

Numai că Odesa știe să vorbească fiecăruia pe limba lui - unii sunt atrași de monumentele arhitecturale, alții de minunile gastronomice... unii adoră conversațiile vesele de la terase, iar alții - norocoșii! - găsesc perspective neobișnuite ale Odesei. La urma urmei, Odesa nu este doar strada Deribasovskaya. Acest oraș are atât de multe fețe care merită toate să fie văzute, auzite și... degustate!

Hai să ne plimbăm prin Odesa și altfel decât ca un turist îndrăgostit iremediabil de luxul și eleganța străzilor la modă din Odesa. 

1
Teatrul Verde
Atât teatrul cât și parcul aferent sunt un loc special, situat în centrul istoric al Odesei pe strada Marazlievskaya, una dintre cele mai frumoase străzi din oraș. Teatrul funcționează doar în timpul sezonului estival, însă evenimentele sunt atât de multe, interesante și diverse, încât rișți să-ți petreci tot timpul aici! Pe lângă componenta de divertisment, aici poți oricând să mânanci ceva interesant și pe urmă să te odihneșți... într-un hamac!
2
Noul Bazar
La modul ideal, bazarurile nu sunt doar un loc pentru cumpărături, ci și un loc pentru tot felul de descoperiri. Noul Bazar poate oferi o mulțime de senzații plăcute - de la curățenia neobișnuită pentru o piața până la culoarea și picturile  de pe pereți!

La intrare tronează un monument al legendarei pisici a Noului Bazar - Bazarina. Chiar și în ziua de azi poți auzi povești de la negustori despre această pisică - atât de drăguță și atât de grasă încât trebuia să stea pe două scaune, pentru că pe unul singur pur și simplu nu avea loc! Și mai este și posibilitatea de a încerca totul înainte de a cumpăra: carne, brânză, morcovi coreeni... Pâinile foarte subțiri și prăjiturile delicioase sunt făcute chiar în bazar!
3
Piața de Cărți
Trebuie remarcat de la început că numele de Piața de cărți nu te pregătește absolut deloc pentru ceea ce urmează să vezi. Pentru că acesta este un loc legendar în care de multe decenii - știe toată Odesa - s-a schimbat valută la un preț foarte avantajos și de unde poți cumpăra la bani foarte buni tot felul de produse străine. Și sunt și câteva terase cu o cafea excelentă!
Evident, cei interesați vor găsi aici cărți, filme, dvd-uri, jocuri, discuri de vinil... o adevărată comoară pentru cunoscători! 

Dacă, totuși, ai chef de plimbări, există cel puțin trei străzi care nu te vor dezamăgi:
4
Strada Dvoryanskaya
Una dintre cele mai frumoase străzi din oraș - trotuare largi, platani verzi, palate rafinate, pavaje istorice, câteva cafenele confortabile. Strada începe de la clădirea principală a Universității din Odesa și se termină cu clădirea elegantă a Catedralei luterane Sfântul Paul.
Strada nu este lungă și ca atare ar trebui să mergi la pas, fără să te grăbești. Vei da peste un muzeu interesant atât pentru adulți, cât și pentru copii: Muzeul Sunetului!
5
Strada Novoselsky 
Aproape de Dvoryanskaya se află strada Novoselsky, numită așa în onoarea primarului Nikolai Novoselsky, pe vremea căruia a fost introdus sistemul de alimentare cu apă a Odesei, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Vei da aici peste... un monument al lui Steve Jobs, creat din piese metalice pentru mașini, motociclete și biciclete.

Și tot aici vei găși un muzeu dedicat vechii Odese -  Muzeul Friedman (situat în apartamentul proprietarului său) - care conține o mulțime de lucruri uimitoare din trecut: sticla originală a faimosului coniac Șustov, sticla în care a fost vândută pentru prima dată heroină, ca remediu pentru diverse boli și multe alte obiecte extraordinare.
6
Strada Chernomorskaya 
Cu doar o duzină de case, această stradă trece de obicei neobservată de trecătorii obișnuiți, dar acest lucru nu-i diminuează în niciun fel farmecul. Paustovsky - care are un muzeu dedicat lui chiar aici - a scris despre ea în romanul „Timpul marilor așteptări”. Salcâmii înfloriți și priveliștea Mării Negre se adaugă frumuseții acestei vechi străzi. 
7
Estuarul Hadgibey
Dacă vrei să vezi o Odesă complet diferită - nu turistică, dar nu mai puțIn interesantă - atunci ar trebui să iei tramvaiul 20 din piața Herson care te va duce până în câmpurile de stuf din nord și al cărui capăt este situat chiar lângă estuarul Hadgibey. 
8
Piața de Vechituri
A merge la Starokonka (Piața de vechituri) înseamnă să împuști doi iepuri dintr-o lovitură. Mai întâi, vei regăsi legendarul cartier Moldavanka! În al doilea rând, vei vizita - desigur - la fel de legendara piață de vechituri. 
Principalul lucru este să știi că ea funcționează numai la sfârșit de săptămână și cel mai bun timp de vizitat este de dimineață până la prânz. Ai grijă să fii cu ochii pe portofel! 
Aici, desigur, totul este pașnic și plin de umor, dar nu degeaba toți gangsterii lui Isaac Babel provin din cartierul Moldavanka!
9
Chernomorka
Acesta este un alt cartier special al Odesei, care la origini a fost un sat german, Lustdorf, și unde pare că timpul s-a oprit în loc.

Nu există supermarketuri sau orice altceva care să amintească de civilizația modernă. Dar există o fermecătoare plajă naturală și aproape sălbatică, rânduri de străzi mici ca într-un sat și o cafenea pe țărmul mării. Este un loc care nu seamănă absolut deloc cu Odesa despre care au scris Bunin și Kuprin. Poți ajunge la Chernomorka cu tramvaiul de la Gară.
10
Plaja Otrada
O plimbare pe bulevardul Francez te va face să cunoști un cartier renumit pentru luxul și diversitatea lui. Dar dacă vrei să ai o aventură adevărată, oprește-te la Arcul Maur și suie-te în telecabina care te va duce până jos la mare, la plaja Otrada - va fi în mod sigur o aventură greu de uitat!
Desigur, în Odesa există nenumărate alte locuri minunate, dar mai întâi ar trebui să cunoști puțin orașul și să te îndrăgostesti de el.
Apoi te vei întoarce din nou și din nou și vei descoperi mereu câte ceva nou!
(preluare și adaptare după lotsia.com)