marți, 3 august 2021

Un regal de arhitectură: clădirea Poștei Centrale din Odesa


Astăzi, în era digitală, Poșta Central
ă nu mai este, ca odinioară, cel mai popular loc din oraș. Dar inaugurarea clădirii Poștei Centrale - în anul 1898 - a produs o adevărată încântare. De fapt, chiar înainte de deschidere, toată Odesa aștepta să vadă ce minunăție de arhitectură va ieși!


În 1894, toate ziarele anunțau că Odesa va avea, în sfârșit, o clădire ultramodernă pentru Poștă. Noua clădire trebuia să coste 1.200.000 de ruble, adică mai scump decât costase construcția Operei din Odesa. Ideea noului oficiu poștal era să adune la un loc toate serviciile de comunicare: telegraf, telefonie, corespondență sau coletărie.


Un ziar scria următoarele:

"clădirea va fi ridicată lângă casa prințesei Demidov San Donato. Întreaga structură va consta din două clădiri mari, separate. Prima, cea mai importantă, cu trei etaje - pentru poștă, telegraf și telefon; a doua, cu cinci etaje - pentru apartamentele angajaților cu intrare doar din Strada Koblevskaya. Clădirea principală va avea o intrare de lux pe Strada Sadovaya.


În partea stângă a intrării vor exista două uși mari pentru intrarea publicului, iar în dreapta același număr de uși pentru ieșire. Deschizând ușa, vizitatorul va intra într-un hol luxos. În stânga va vedea un birou de informații și o cabină telefonică, iar în stânga - un telegraf și așa mai departe.



Dincolo de hol și de cele 5 arcade uriașe, va fi o sală imensă și luxoasă în care se vor desfășura principalele activități ale poștei. Întreaga lungime a acoperișului sălii va fi realizată din sticlă cu o structură de fier. Decorarea tuturor sălilor și încăperilor va fi foarte artistică, cu sculptură, pictură, marmură și mobilier divers. Lucrarea va dura între 2 și 3 ani."


Și așa a fost!


Istoria serviciilor poștale din Odesa a început cu mult mai devreme, din vremea Ducelui de Richelieu când, în 1808, s-a decis construirea primei clădiri special dedicat
ă unui oficiu poștal. 

 


După aproape o sută de ani, construcția noii clădiri a fost încredințată arhitectului Vladimir Kharlamov. Clădirea a fost construită în 1898, în stilul clasic cunoscut orașului. Poșta Centrală era singurul loc din Odesa de unde era posibil să telefonezi în altă țară.



Clădirea Poștei Centrale este atât de integrată în peisajul Străzii Sadovaya, încât nu iese prin nimic în evidență. Pentru a aprecia măreția clădirii, trebuie să mergi în sala principală și abia acolo te va cuprinde admirația. Înălțimea sălii este de aproximativ 20 de metri, ceea ce coincide practic cu înălțimea întregii clădiri, iar tavanul, cu o suprafață de peste 1.700 de metri pătrați, este din sticlă. 


Dar asta nu este tot. Abundența diferitelor decorațiuni arhitecturale uimește, și este dificil să alegi ce să privești mai întâi. Atmosfera oficiului poștal central este impresionantă. Pe vremuri, efectul asupra vizitatorilor era și mai mare, pentru că toată lumea era întâmpinata de un portar în uniformă, iar toate inscripțiile de informare erau în limbile franceză și germană.


Clădirea a fost fost grav deteriorată în timpul celui de-al doilea război mondial. Apoi a trebuit să se mute până la restaurarea din 1962. Astăzi, ca și ieri, Poșta Centrală nu este doar o instituție importantă a orașului, ci și o emblemă a sa, încă una din multele bijuterii ale Odesei!

(preluat, adaptat și dezvoltat după lotsia.com)