Ca să ajungi la orice plajă din Odesa trebuie mai întâi să cobori mai multe rânduri de alei şi scări şi să traversezi un întreg parc. La fel trebuie să faci și la Otrada, unde sus, pe coastă, dincoace de perdeaua verde şi deasă a parcului plin de terase şi cafenele, se întinde Bulevardul Francez cu vechiul cartier aristocratic, cu străduţe elegante şi case cu o arhitectură magnifică. Este o adevărată plăcere să te plimbi prin această zonă, al cărei nume, Otrada, înseamnă... plăcere!
Plajele Odesei, deși sunt atât de diverse, ar putea fi împărțite în două categorii: plaje care te încântă și la care este o plăcere să mergi și plaje atât de urâte încât ar fi mai bine să le ocolești. Plaja Otrada, la fel ca toate celelalte mari plaje ale Odesei, este alcătuită din alte plaje mai mici - la Otrada sunt șapte - care se încadrează perfect în categoriile definite mai înainte! Vei da peste baruri, cabine, duşuri, terenuri de joacă pentru copii, terenuri de fotbal şi de tenis, cluburi de noapte. Riviera şi Insula Comorii sunt printre cele mai populare plaje din zona Otrada. O mare atracţie este Yacht Club-ul, vechi de la 1875, care are şi un restaurant cu o privelişte nemaipomenită.
Moda pentru vacanțele pe plajă a schimbat zona Otrada și a transformat-o într-una dintre cele mai populare plaje din Odesa. Faimosul arc în stil maur a rămas până astăzi intrarea oficială în Otrada. Dar până la plajă... e cale lungă! Fie va trebui să cobori scările abrupte până jos pe coasta Mării Negre, fie va trebui să iei telefericul, dat în folosinţă din 1971. De la o înălţime de câteva zeci de metri peisajul este fantastic! Costul este de aproximativ 70 de grivne de persoană.
Treptele, ca și telefericul, duc chiar în fața semnului pe care scrie Plaja Otrada. Terasamentul pare neglijat, dar plăcut pe timp de vară - cu foișoare, bănci și o toaletă publică (10 grivne). O scară abruptă duce, în stânga, către o plajă cu plată și, în dreapta, către o plajă gratuită. Prețul unui șezlong cu umbrelă este de 130 grivne, iar al unui cort într-o zonă VIP de 350 grivne. Aici nisipul este fin și ai acces la o piscină pentru copii, loc de joacă, wi-fi, duș și toaletă.
Această parte a zonei Otrada este destul de spațioasă. Vei găsi și aproximativ 10-15 paturi gratuite, un mic teren de sport și un loc pentru cei care vor să stea pe prosoape, direct pe plajă. Confuz este doar de semnul care zice:„Plajă pentru persoane cu dizabilități și veterani de război” - este greu de imaginat că aceste categorii de turiști vor putea coborî pe scările foarte abrupte care duc la plajă!
Starea nisipului este, de asemenea, diferită de la caz la caz: dacă pe teritoriul plajei plătite este nisip curat și apa este limpede, pe teritoriul plajei libere sunt locuri care seamănă cu o mlaștină uscată, cu alge care sunt pretutindeni, atât pe nisip, cât și în apă. În privința mâncării și a băuturii... nu trebuie să îți faci griji! Ai de ales între terase, baruri și restaurante de tot felul. Bani să ai! Există, de asemenea, și diverse sporturi de apă care îți vor face ziua frumoasă! Să luăm la rând câteva plaje din zona Otrada!
Plaja Leo
Dacă stai cu fața la mare, în stânga vei da peste plaja Leo, cu un restaurant propriu. Aici prețurile pentru serviciile cu plată sunt mai mari, iar plaja în sine este mai mică. Un șezlong cu o umbrelă și o masă costă 150 de grivne, iar un bungalow - 500 grivne. Cei care folosesc serviciile plătite au acces gratuit la toaleta restaurantului. Cei care nu au o brățară de identificare vor plăti 20 de grivne. Intrarea pe plajă - care are și un debarcader - este gratuită. Nu se văd nicăieri salvamarii sau vreun punct de ajutor medical. Însă personalul este prietenos și îți inspiră încredere, astfel că orice teamă de vreun pericol... dispare!
Plaja Luna
Și mai la stânga, înspre Plaja Langeron, se află plaja Luna. Este chiar mai mică decât „Leo”, dar mai scumpă. Aici, un șezlong cu o umbrelă costă 200 de grivne, un pat - 600 de grivne, iar un bungalow - 800 de grivne. Primești imediat un prosop alb ca zăpada, pentru utilizarea căruia trebuie să dai 80 de grivne. Există o cafenea-restaurant chiar pe plajă, unde poți comanda ce vrei, și mâncare și băutură.
Plaja Orașului
O plajă gratuită fără șezlonguri, dar cu umbrele uriașe, cu nisip auriu și apă curată și cu un bar aflat chiar pe plajă (cafea, ceai, apă, bere, chipsuri și pește uscat). Vei vedea indicatoare care te informează unde poți să mânanci sushi, unde poți să faci un masaj, să fumezi o narghilea sau să bei un cocktail.
Plaja Otrada, din nou
Da, o altă plajă numită... Otrada. Localnicii o numesc „Plaja Albastră” din cauza abundenței de umbrele albastre. Un șezlong cu umbrelă și prosop - 200 grivne, un pat - 500, un bungalow - 800. Și aici poți să comanzi ce băuturi vrei, să iei masa sau să te bucuri de sporturile de apă. Prezența salvamarilor este, de asemenea, plăcută ochiului. Dar nici aici nu există asistență medicală sau rampe pentru persoane cu dizabilități.
Plaja Dali
O plajă destul de mică, dar cu prețuri decente. Un șezlong - 50 grivne, o umbrelă - 50 grivne, un pat - 200 grivne. Există și o terasă cu băuturi răcoritoare și gustări.
Desigur, turiștii care optează să se cazeze în zona Otrada - cum ar fi la superbul Hotel Otrada - au parte de transfer la plajă și înapoi!