Munte în Odesa? De unde până unde? Și cum se face că nu am auzit mai nimic despre așa ceva? Da, există un... munte în Odesa! Este un loc mai puțin cunoscut, dar plin de povești interesante și misterioase despre viața celor care locuiau în zona pe care avea să fie construită Odesa.
Numele de Skoda înseamnă în ucraineană rău sau pagubă. Pe vremea când zona Peresyp (azi un cartier al Odesei) era inundată de apele Estuarului Hadgibey, căruțele cu marfă ale cazacilor trebuiau să ocolească zona și să meargă în schimb de-a lungul versanților acestui munte, printre stânci și tufișuri, unde de cele mai multe ori căruțele se blocau și se stricau.
Cândva, după 1775, aici s-au așezat tăietorii de piatră împreună cu familiile lor - acei oameni care au fost ulterior angajați la munca de construcții de drumuri si case din Odesa. Locuiau în case rupestre, în peșteri pe care și le-au cioplit și amenajat singuri. Erau echipate cu scări, pasaje, rafturi și sobe cu coșuri de fum. Era locul ideal de a te feri de arșița verii. Azi, pe lângă aceste peșteri, vei putea vedea și un vechi cimitir cazac, care este, evident, mai vechi decât orașul.
Mai târziu, în secolul al XIX-lea, aceste case erau folosite de cei care fugeau de poliție: când avea loc un raid, pur și simplu se ascundeau în catacombe, pentru că fiecare „apartament” avea un pasaj care ducea direct către catacombe.
Astăzi, mai toate aceste case rupestre au fost lăsate în voia sorții. S-au umplut de gunoaie sau de frunziș și crengi de copaci. Până în prezent, autoritățile locale nu s-au arătat interesate să profite de acest loc în scop turistic.
În perioada sovietică, aici, pe Shkodova Gora, a fost construită o rafinărie de petrol, care încă funcționează și este deținută de Lukoil, lângă care s-a ridicat un sat pentru muncitorii de la rafinărie.
Din 1883 și până în astăzi, tramvaiul cu numărul 20 - așa numitul tramvai-stuf - circulă neîntrerupt spre Shkodova Gora. Această rută a fost inclusă pe lista celor mai interesante rute de tramvai din lume de către revista Forbes.
Dar chiar avem de-a face cu un munte? Acest așa zis „munte” este situat la granița dintre cartierele Peresyp și Slobodka, în nord-vestul Odesei. Prin mijlocul lui trece strada cu același nume - Shkodova Gora. Dacă ne gândim că aici era o zonă de stepă nemărginită, în care relieful este plat cât vezi cu ochii, atunci este evident de ce acestui deal înalt de 40 de metri i s-a spus... munte!