joi, 22 iulie 2021

O privire onestă, obiectivă asupra plajelor Odesei: azi, Langeron

Plaja Langeron ar putea fi definită ca o combinație de elitism, aglomerație și delicii gastronomice. Există cel puțin opt locații diferite în zona acestei plaje. Și, din păcate, doar una dintre ele se poate lăuda cu un tobogan adevărat. În același timp, există și un punct forte: șansa - dacă ai bani, desigur - să mânanci și să bei tot ce vrei, tot ce e mai bun. 

Astăzi Langeron este unul dintre cele mai renumite locuri din Odesa. Punctele de atracție? - poziția centrală și prezența Delfinariului, precum și a unui mare număr de restaurante pe țărmul mării. Exact aici, cu aproximativ 200 de ani în urmă, pe aceste teritorii practic sălbatice, Contele de Langeron a primit permisiunea de a-și construi o casă de vară. Curând, Casa Langeron a devenit locul unde aveau loc cele mai frumoase baluri și recepții și unde lumea bună din Odesa respira aer proaspăt. Câteva decenii mai târziu, zona s-a transformat într-o plajă la modă. Contele de Langeron a lăsat moștenire această plajă locuitorilor Odesei. 

Ca orice altă mare plajă a Odesei, și Plaja Langeron este formată din mai multe plaje mai mici. Adesea o porțiune de plajă este închiriată de un restaurant, o cafenea sau de un hotel din apropiere, astfel încât este uneori dificil să distingem o zonă de alta. Pare că doar culorile umbrelelor, șezlongurilor și a bungalourilor așezate pe nisip, de-a lungul mării, se schimbă.

Când se gândesc la Plaja Langeron, odesiților de astăzi le vin în minte mai multe imagini. Prima, poate, este cu privire la cele două bile uriașe! Un exemplu de arhitectură care a apărut cel mai probabil la mijlocul secolului al XX-lea. Oricum, nimeni nu-și amintește cum au ajuns pe Plaja Langeron, dar asta nu le-a împiedicat să devină un fel de carte de vizită a zonei. O altă imagine este Delfinariul. Sau o alta, de ce nu, superbul ansamblul de fântâni colorate! Dar cum totul este în schimbare, nu știm cum va arăta Langeron în următorii câțiva ani. Ar fi frumos să se păstreze ideea originală, și anume că, în primul rând, plajele sunt destinate recreerii, nu cateringului, comerțului sau hotelurilor.

În plus, toate plajele, conform normelor existente, sunt închiriate exclusiv „pentru a oferi turiștilor contra cost servicii de plajă cu confort sporit”. Iar aceste servicii includ: furnizarea de echipamente de plajă (șezlonguri, umbrele de plajă etc.), închirierea de echipamente sportive (tenis, biliard, volei, bărci, biciclete marine etc.), construirea de aqua-park-uri, piscine pentru copii și alte obiective de divertisment care nu interferează cu înotul și recreerea altor turiști aflați pe plajă.

Dar la Langeron, care acum este împărțita în mai multe plaje, nu este totul chiar așa. Plaja care corespunde cel mai bine criteriilor de mai sus este Santa Barbara, situată la granița cu următorea mare plajă a Odesei, Otrada.


Plaja cu platformă de lemn  
De fapt, această zona a Plajei Langeron poate fi numită cu greu... plajă, pentru că este în întregime terasată și acoperită cu o platformă de lemn. Dar, în același timp, este foarte, foarte populară în rândul locuitorilor din Odesa, deoarece are niște avantaje: fără nisip în lucruri și pe corp, absența șezlongurilor care aglomerează spațiul, scările care duc direct la mare, proximitatea unor restaurante bune și a Delfinariului, plus apropierea de parcare și, în general, de centrul oraşului. Amatorii de plajă de aici au fost întotdeauna mulțumiți de toaletele foarte decente și de dușurile de lângă fiecare coborâre în mare. 

Dar nu este clar dacă salvamarii lucrează pe această plajă și dacă există vreun post de prim ajutor, deși, cel mai probabil, dat fiind că Hotelul Nemo se află chiar pe țărmul marii, această problemă trebuie că este rezolvată. 




Zona a fost gândită mai degrabă ca o faleză, ca un loc de respirat aer proaspăt, ca o tranziție lină de la terasament la adevăratele plaje. Dar multora le place să facă plajă chiar aici, departe de aglomerație.  Cel mai probabil, fundul mării din această zonă nu a fost explorat, prin urmare, pentru propria siguranță, este mai bine să te odihnești pe terasă cu o ceașcă de cafea în mână, fără a înota dimineața devreme sau în afara sezonului!

Cele două bile legendare
De fapt, cele două bile sunt singurele care au vreun sens în această zona, pentru că restul este un haos; toate sunt amestecate: șezlongurile, bungalourile, barurile, cocktailurile, umbrelele... 

Prețurile serviciilor sunt, în general, ca peste tot - un șezlong: 100 grivne, o umbrelă: 50, un pat: 500, un bungalou: 700. Barurile și terasele sunt peste tot, dar este dificil de înțeles care este acea suprafață gratuită de 30% din suprafața plajei.





Complexul de divertisment Telnyashka 
Numele în sine (tricou alb albastru) te duce cu gândul la ceea ce te așteaptă pe această plajă: culorile albe și albastre ale șezlongurilor, barmanii care inventează tot felul de cocktail-uri colorate și muzică exotică! Prețurile sunt aceleași: 150 grivne pentru un șezlong cu umbrelă și 500 pentru un pat. Totul este destul de calm și logic. Dar va trebui să cauți o toaletă în restaurantele de la etaj. Există, de asemenea, un post de prim ajutor undeva la etaj, care, însă, pare deja închis pe la jumătatea zilei.

Sunset Beach 
Dacă mergi de-a lungul terasamentului,  dincolo de punctul de închiriere a bărcilor, se deschide Sunset Beach. Pare destul de mare - există un teren de volei la îndemâna tuturor și zone de plajă gratuite și, desigur, toate tipurile de servicii pe plajă: șezlonguri, paturi, bungalouri, cocktailuri la prețuri rezonabile. Aici, dacă ai bani, nu vei putea rămâne nemancat; mâncarea este peste tot pe Langeron: porumb fiert, vată de zahăr și, evident, delicatesele de la terase și restaurante.

Clubul Violet Beach 
Totul este clar aici: umbrelele violete acoperă întreaga plajă. Prețurile pentru servicii sunt tradiționale: un șezlong cu o umbrelă - 150 grivne, un pat - 500, bungalouri - 700, un prosop  - 70 grivne; este necesar un depozit de 200 grivne.

După Violet Beach totul devine confuz până la Cheiul 1. Următorele plaje sunt mici, arondate diferitelor restaurante și hoteluri, cum ar fi hotelul Skopeli sau restaurantul Veranda. În teorie, aici ar trebui să stea numai turiștii de la locațiile respective, dar vine toată lumea de-a valma, așa că nu mai știi ce este gratuit și ce este privat, toate sunt amestecate: umbrele, prosoape, șezlonguri... 


Cheiul 1
Inițial, aici era un restaurant, dar acum, dincolo de restaurant, poți coborî pe plaja cu același nume, unde poți lua un șezlong cu o umbrelă pentru 160 grivne. Condițiile sunt destul de democratice: dușuri și toalete pentru toată lumea.



Santa Barbara 
Și, în sfârșit, ajungem și la ultima plajă din zona Langeron: „Santa Barbara”. Plaja nu iese în evidență pentru ceva anume, dar pare destul de confortabilă. Există o toaletă publică pentru 5 grivne. Sunt oferite tot felul de servicii, de la șezlonguri banale până la scufundări. Există chiar și o patiserie. 



Trebuie spus că nici (toate) autoritățile, nici mulți turiști nu își fac... treaba! La mijlocul lunii iulie, încă mai există o mulțime de alge în apa mării, lângă țărm. Pe de altă parte, mulți turiști nu se satură să lase munți de gunoaie în urmă. Există senzația că plajele sunt încă accesibile tuturor, dar nu toate sunt echipate corespunzător. Mai este ceva ce trebuie cerut cu insistență autorităților: pe lângă curățenie, mai multe puncte de ajutor medical, cu semne  vizibile și funcționale. Încet încet, unele zone au deja o infrastructură de înaltă calitate!

(preluat, adaptat și dezvoltat după lotsia.com)