Hotel Bristol, Odesa |
Când spaniolul Jose de Ribas i-a învins pe turci și a cucerit Hagibey-ul pe care l-a transformat în Odesa, conform primului recensământ din 1795, în oraș existau doar 2.349 de oameni. Cincizeci de ani mai târziu, erau deja 100.000 de oameni! În acele vremuri Odesa atrăgea o mulțime de lume de pretutindeni. Pe lângă moșierii și comercianții bogați, industriașii, meseriașii și muncitorii care au venit de la început, în scurtă vreme au început să apară și vizitatorii. Așa au apărut și primele hoteluri.
Unul dintre primele hoteluri din oraș, celebrul "Hotel du Nord", se afla pe Strada Italiană, redenumita în zilele noastre Strada Pușkin. Hotelul oferea camere confortabile și grajduri pentru cai. La 3 iunie 1823 celebrul poet A.S. Pușkin s-a cazat la acest hotel și a locuit aici pe toată perioada în care a fost exilat la Odesa. Astăzi, hotelul a fost transformat în Muzeul Pușkin.
Tot pe actuala Stradă Pușkin s-a deschis în aceiași ani și Hotel de Paris, urmat de Hotel de France pe Strada Deribasovskaya. În 1827 a fost inaugurat și faimosul Hotel Londonskaya, de pe Bulevardul Maritim, care a găzduit oaspeți celebri precum Anton Cehov, Alexander Kuprin, Robert Lewis Stevenson sau Ivan Aivazovsky.
Orașul a continuat să se dezvolte rapid devenind pe lângă un port comercial bogat și o stațiune la modă. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost construite numeroase hoteluri cu un nivel ridicat de confort și cu servicii excelente: Hotel Imperial și Grand Hotel Moscova - pe Strada Deribasovskaya sau Hotel Pasaj - la colțul dintre Preobrajenskaya și Deribasovskaya.
La începutul secolului al XX-lea, Odesa avea peste 40 de hoteluri de lux, cu restaurante în care îi puteai întâlni pe Sarah Bernhardt, Gumiliov, Șaliapin, Lesia Ukrainka, Gogol, Belinski și mulți alți oaspeți celebri. Hotelul Bristol era recunoscut pentru frumusețea lui. Cele mai multe dintre clădirile vechi ale Odesei au găzduit la început hoteluri și pensiuni, iar unele dintre ele sunt funcționale și în ziua de azi.
Alte clădiri, la fel de vechi, au fost renovate din temelii și au fost transformate mai târziu în hoteluri, așa cum este cazul cu elegantul Hotel Aivazovsky, situat pe Strada Bunin într-o clădire care a fost construită în 1852! La fel s-a întâmplat și cu Hotelul Mozart - un fost club aristocratic aflat pe Strada Langeron - sau cu Hotelul Continental de pe Deribasovskaya.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu