Clădirea Hotelului Mozart - situată pe strada Langeron la numărul 13 - este un simbol al arhitecturii superbe a Odesei, iar zona în care se află a fost martoră la schimbările continue din peisajul urban, încă din primii ani ai înființarii Odesei.
La începutul anilor 1800, la intersecția străzilor Langeron cu Richelieu - unde acum se află celebra Operă - au apărut primul teatru, primul hotel și primul restaurant din oraș, astfel că, azi, timpurile și obiceiurile, trecute sau prezente, se împletesc fabulos în acest colț istoric al Odesei.
Construcția primei clădiri de pe amplasamentul actual al hotelului a fost începută în 1795 de maiorul Gregory Kiryakov. Nume ilustre - ca amiralul De Ribas, arhitectul De Wollant, Prințul Volkonsky, Contele Rochechouart, Contele Venanson, Baronul Castelnau, generalul Thomas Coble, Charles Sicard, Egor Kalantaev, arhitectul Francesco Frapolli și fratele amiralului De Ribas, Felix de Ribas - au onorat cu prezența lor complexul rezidențial.
În 1803, clădirea a fost preluată de Ducele de Richelieu, iar mai târziu, în 1808, a fost transformată într-o clădire de birouri cu două etaje. Din 1826 până în 1828, clădirea a găzduit conducerea Operei, precum și trupa de muzicieni italieni.
În aceeași perioadă, pe locul ocupat azi de grădina hotelului, a fost construită Casa Ducelui de Richelieu, alături de care s-a ridicat și un celebru restaurant în epocă, un loc favorit al lumii bune. Complexul de clădiri găzduia, de asemenea, și un hotel, căruia i s-a dat numele de Richelieu, un hotel de primă clasă, unde aveau loc deseori recepții elegante și elaborate.
Din 1830 până în 1910, porțiuni din Casa Ducelui au fost închiriate unor persoane fizice, companii și instituții bancare. Diferite magazine, birouri și taverne au ocupat parterul. Clădirea fostului Hotel Richelieu a fost total reconstruită între anii 1870-1871.
În timpul celui de-al doilea război mondial, partea dinspre Operă a fost grav avariată. Ulterior a fost restaurată, dar s-a prăbușit din nou, după care a fost demolată în 1949 și înlocuită cu actuala grădină.
În 2002, a fost re-construit și Hotelul Mozart în formă sa actuală, având la început doar 40 de camere. Fațada și interiorul acestuia au fost restaurate pe baza fotografiilor vechi ale clădirii hotelului de la începutul secolului al XIX-lea.
În 2012, au fost finalizate încă două etaje deasupra părții dinspre grădină, de-a lungul străzii Richelieu. Ca urmare, capacitatea hotelului a crescut la 80 de camere.
Vizavi de Hotelul Mozart... se află Cafeneaua... Salieri! Umorul Odesei este omniprezent!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu