sâmbătă, 17 iulie 2021

Din fabuloasa istorie a Odesei: azi, Hotelul Bristol

 

Istoria fiecărui mare hotel este întotdeauna plină de mistere, aventuri sau curiozități.

S-ar putea spune că locul unde se află Hotelul Bristol este punctul central al istoriei Odesei, din momentul înființării orașului până astăzi.
Hotelul Bristol a fost construit între 1889 și 1899, pe locul unde era o pensiune, chiar de către proprietarul acelei pensiuni, comerciantul Naum Yurovsky. Alături era o casă în care a locuit celebrul scriitor rus A.S. Pușkin în anii 1820. Noua clădire a hotelului cu 5 etaje a fost proiectată de faimosul arhitect A. Bernardazzi.

Arhitectura hotelului a fost imediat recunoscută drept una dintre cele mai bune din toată Odesa. Clădirea oferea facilități rare la acea vreme: lumină electrică, lift, telefon, baie la fiecare etaj, încălzire centrală și personal bine instruit. Numele de Bristol a fost „împrumutat” de la hotelul cu același nume din Viena, un loc preferat pe atunci al lumii bune din Odesa. Încă din primele zile de la deschidere, hotelul a fost un succes. Pentru vizitatori, totul era la îndemână: întâlnirile de afaceri se împleteau cu relaxarea, iar cele mai importante zone ale Odesei erau la o aruncătură de băț. Înainte de inaugurare, hotelul a beneficiat de o uriașă campanie de publicitate, iar după deschidere, Bristol a emis o carte poștală promoțională.
Angajații hotelului erau numai oameni cu experiență, bine pregătiți, care vorbeau fluent franceză, germană, italiană, idiș și poloneză, iar chelnerii, de regulă, știau și puțină engleză. La „Bristol”, pentru prima dată in Odessa, vizitatorii aveau la dispoziție șofer și mașină. Un ghid turistic al Odesei din 1909 menționa faptul că Bristol este unul dintre cele mai bune hoteluri cu restaurant din oraș, cu o reputație impecabilă. O masă (cu cinci feluri) costa 25 de dolari și putea fi servită între orele 13:00 și 19:00.

După ce și-a lansat și promovat cu succes magnificul hotel, Yurovsky l-a vândut profitabil comerciantului Mihail Ivanovici Sinitsyn. Hotelul Bristol a găzduit o serie de călători celebri, de la cei bogați și puternici la liderii artistici și intelectuali ai momentului. Printre ei: renumitul scriitor rus și laureat al premiului Nobel Ivan Bunin, vedeta cinematografului mut Vera Holodnaya și scriitorii Henri Barbusse, Theodore Dreiser, Willy Bredel și James Aldridge. Alți vizitatori: prințul Carol și Zizi Lambrino!

După revoluția bolșevică hotelul a fost închis. Pe măsură ce războiul a devastat Odesa, clădirea a căzut în paragină și din 1922 fostele camere de lux ale magnificului hotel Bristol au fost transformate în birouri pentru administrarea gării. Din 1928, Hotelul Bristol a fost restaurat și redenumit Hotel Roșu (Krasnaya) - în onoarea Armatei Roșii.

Restaurantul și barul hotelului au devenit locuri incredibil de populare în Odesa în era sovietică și au fost frecvent vizitate de crema cinematografiei și a muzicii sovietice, de ofițeri și căpitani de nave, de jurnaliști, scriitori, muzicieni și artiști de renume.
Este celebră povestea despre o băutură rafinată pentru femei - „Grenadine” - a cărei rețetă nu se mai cunoaște în ziua de azi, care se servea la barul de la Bristol. Faimosul Isaac Babel - frecvent vizitator - spunea că dacă faci cunoștință cu o femeie din Odesa, trebuie neapărat să o tratezi cu o„Grenadine” la Bristol!
Hotelul Bristol și-a găsit un loc permanent în istoria cinematografiei, servind ca locație pentru multe dintre filmele care au fost produse în Odesa. Între anii 2002 și 2010, hotelul a fost renovat complet, fiind readus la strălucirea originală. Astăzi, Hotelul Bristol este la fel de fastuos că pe vremurile de dinainte de bolșevici. Este locul unde trag mai toate celebritățile care vin la Odesa: Claudia Cardinale, Peter Greenaway, Geraldine Chaplin, John Malkovich, Darryl Hannah, Michael Madsen și mulți alții...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu