sâmbătă, 14 august 2021

Colțul vechii Odese

Toată lumea a auzit despre acest colț al Odesei, un mini-muzeu în aer liber care ne spune câte ceva despre istoria orașului. Cine nu a urcat pe micul Pod al Îndrăgostiților? Această piațetă a vechii Odese a fost creată artificial la începutul anilor '70. Ar fi greu să o numim autentică. Dar, pe de altă parte, tot ce este aici respiră literalmente istoria orașului, fie chiar și așa, de dimensiuni mici. Dar, se știe, mărimea nu contează! Organizatorii au dorit să adune într-un singur loc câteva dintre simbolurile istoriei Odesei. Cum treci de Podul Soacrei spre Palatul Șahului, imediat pe stânga este colțul vechii Odese, deasupra Pantei Militare. Să luăm pe rând doar câteva dintre aceste simboluri...





Pietrele de pavaj
Pavajul este din rocă vulcanică, adusă de la Napoli. Astfel de pietre vulcanice mai pot fi găsite prin unele curți interioare din Odesa, pe străzile Pușkin sau De Ribas. De fapt, acestea sunt primele pietre cu care a fost pavată tânăra Odesă. La început s-a încercat acoperirea străzilor cu roci sedimentare, dar totul s-a transformat în praf și noroi sub greutatea roților trăsurilor. Apoi a apărut ideea de a folosi roca vulcanică, folosită ca balast pe navele comerciale care se întorceau de la Napoli pentru ca acestea să nu fie goale. S-a dovedit a fi o soluție excelentă! Mai târziu, în epoca sovietică, aceste pavaje au fost acoperite cu un asfalt subțire și prost care între timp a și dispărut, dar pietrele au supraviețuit până în ziua de azi.




Fântânile
Chiar și locuitorii orașelor știu cum și de ce se sapă fântâni. Dar nu la Odesa! La Odesa altul a fost motivul! Apa din ele nu era colectată din sol, ci din cer, astfel că o fântână era ca un fel de canistră pentru colectarea apei de ploaie. Fiecare curte interioară avea o astfel de fântână pentru a facilita accesul la apă al  primilor locuitori din Odesa. Nu degeaba se spunea că lângă Odesa găsești o mare de apă, dar în oraș nicio picătură! După o vreme s-a descoperit un prim izvor de apă pe strada Fontana (de unde și numele zonei). Dar această apă prețioasă era foarte scumpă - o găleată de apă costa cât un kilogram de carne! În 1873, a apărut la Odesa cel mai modern sistem de alimentare cu apă din Europa de la acea vreme, printr-un apeduct care aducea apă din Nistru. 

Podurile
În Odesa nu există râuri și nu au existat niciodată, dar au existat și există poduri! Terenul denivelat a dus la construirea unor poduri superbe pe străzile De Ribas, colț cu Havana - un pod total acoperit azi de pavajul străzii - pe panta de Volan sau pe panta Militară și așa ne-au rămas până azi Podul Sabanaev sau Podul Novikov. Așa că îndrăgostiții par să nu aibă nimic de-a face cu podurile, dar cu anii, acest pod - ca si multe dintre vechile poduri ale Odesei - a devenit popular pentru cei proaspăt căsătoriți!


Rotondele
Dacă în antichitate astfel de rotonde erau ridicate pentru altare, temple sau capele, în timpurile moderne ele s-au transformat în pavilioane, mai ales în grădini și parcuri. Se știe că la Odesa nu existau copaci, așa că, la început, pentru a avea umbră, administrația a construit astfel de chioșcuri și foișoare, în paralel cu plantarea intensă a copacilor.

Statuile
Într-un colț al Odesei vechi nu puteau s
ă nu existe statuile. Grifonii - leii înaripați - nu lipseau de pe frontoanele clădirilor sau de prin parcuri, ca un fel de protecție împotriva energiei negative. La intrarea în acest mic muzeu în aer liber se află sculptura unei fecioare îndurerate. A fost preluată de la primul cimitir creștin din Odesa, pe locul căruia se află azi Parcul Preobrajensky. 



Monumentul inimii
În fața muzeului improvizat există un loc preferat pentru cupluri, și mai ales pentru proaspăt căsătoriți. Acesta este un monument al inimii, care a fost asamblat din lacătele care atârnau pe balustrada celebrului Pod al Soacrei. De-a lungul timpului, s-au strâns atât de multe lacăte, încât exista temerea că podul se va prăbuși. Așa că administrația a decis să le demonteze și să le integreze într-un obiect de artă, o inimă! La Odesa s-a demonstrat pe viu că estetica și bunul gust nu sunt doar un rafinament, ci și o necesitate!

(adaptat după „Odesa, pas cu pas” și lotsia.com; foto de Svyatoslav Tyszkiewicz si Dmitry Skvorțov)

miercuri, 11 august 2021

Din fabuloasa istorie a Odesei: azi, Treptele Potemkin

Cea mai faimoasă scenă din istoria cinematografiei
Celebritatea universală a Treptelor Potemkin se datorează unui film la fel de universal celebru: „Crucişătorul Potemkin", din 1925. Cine a văzut teribila scenă a masacrului de  pe Treptele Potemkin, când soldaţii Ţarului împuşcă poporul (ce frază marxistă mi-a ieşit!) venit să se solidarizeze cu marinarii răsculaţi de pe crucişătorul Potemkin ancorat în port, o scenă halucinantă, când, ca spectator, îţi zvâcnesc tâmplele de durere văzând un cărucior cu un bebeluş rostogolindu-se în jos, pe scări, în bătaia puştilor cazacilor, nu o va mai uita niciodată! 

Mii de bărbaţi şi femei fug, în jos, haotic, pe scările gigantice, sperând să scape cu viaţă. Este probabil cea mai faimoasă scenă din istoria cinematografiei. Mai contează că nu e nimic adevărat, ci că e o pură şi genială propagandă bolşevică? Impactul a fost atât de mare încât şi azi lumea este convinsă că aşa s-a întâmplat în realitate! E un caz unic în istoria umanităţii, în care un film a făcut faimos un oraş, Odesa, şi un simbol al acestuia: Treptele Potemkin! Celebritatea lor a devenit la fel de mare ca aceea a Turnului Eiffel sau a Domului din Milano. 

A fost un caz celebru de manipulare în masă, dar care a avut şi un efect colateral, la care nici comuniştii, nici regizorul nu s-au gândit: filmul acesta a fost probabil cea mai percutantă campanie de promovare turistică a unui oraş pe plan mondial! Regizorul Serghei Eisenstein a trecut dincolo de propagandă şi a dat lumii o capodoperă. Că ne-a manipulat pe toţi... asta e puterea magică a celei de-a şaptea arte! Scena „Scării din Odesa" a fost reluată şi redată în fel şi chip de zeci de regizori de la Hollywood în alte filme faimoase, atât de mare a fost influenţa acestui film peste timp, considerat, zeci de ani de-a rândul, cel mai bun film din istoria cinematografiei! 

De-aici, de la acest film, şi-au luat Treptele numele de Potemkin, pentru că ele se numeau, de fapt, Treptele Primorsky (Maritime), nume pe care, oficial, şi l-au recăpătat în ziua de azi. Dar, dacă nici locuitorii Odesei nu le spun decât tot aşa, Treptele Potemkin, noi de ce le-am spune altfel?


O fantezie pe cât de scumpă, pe atât de inutilă
Însă acest simbol al Odesei constituie un exemplu clasic de construcție costisitoare și, în principiu, lipsită de orice semnificație practică, dar care, în timp, a dobândit proprietăți și calități cu totul noi, transformându-se într-un monument de arhitectură, o sursă de mândrie locală, o parte integrantă a mitului Odesei. 

Ca și în cazul Turnului Eiffel, nimeni nu pricepea la acea vreme de ce și cine are nevoie de ele, la ce folosesc și de ce costă atât de mult!

Chiar și numele în sine - Potemkin - nu are absolut nicio semnificație istorică, ci doar una de propagandă, după cum am arătat înainte! 

Celebrele scări leagă portul de centrul oraşului. Astăzi, scările au o lungime de 142 de metri şi un total de 192 de trepte, cu 8 mai puţin decât au avut la început. Diferenţa de altitudine este de aproximativ 30 de metri. Treptele din partea de jos au o lăţime mai mare decât cele din partea de sus, astfel încât, dacă le privim de la baza de jos, nu vom putea vedea altceva decât treptele! Iar dacă ne aflăm sus şi vom privi în jos... nu vom vedea nicio treaptă, ci direct marea! Există o filozofie profundă în spatele acestor iluzii optice: atunci când începi viaţa, drumul pare lung şi plin de obstacole, dar când ajungi în vârf, obstacolele dispar şi nu mai vezi decât etapele importante ale vieţii.

La sfârșitul anilor 1830, un geograf francez deplângea construcția acestor trepte: „acum doi sau trei ani a început construcția acestei scări gigantice, din fața statuii Ducelui de Richelieu, care coboară lin pe țărmul mării. Această structură - o fantezie pe cât de scumpă, pe atât de inutilă - a consumat deja fonduri enorme și va avea un buget exorbitant. Vor să o decoreze cu vaze și statui, dar crăpăturile puternice stârnesc deja teama de o distrugere iminentă a acestei scări uriașe, care, apropo, va fi utilă doar celor câțiva care se plimbă pe Bulevardul Maritim”. 


Un proiect pornit cu stângul
Experții în construcții știau că Odesa stă pe un teritoriu problematic, din cauza structurii stratificate a solului, a prezenței apelor subterane la diferite niveluri, a compoziției solului și a catacombelor.

Faleza Bulevardului Maritim, de unde coboară Treptele Potemkin, este ca o secțiune stratigrafică standard a solului Odesei: în partea de sus - un strat subțire de sol, mai jos - argile asemănătoare loess-ului, și mai jos - argile roșii-maronii, care sunt acoperite de un strat gros de calcar din care a fost construit întregul oraș vechi. Așadar, majoritatea problemelor au apărut din simplul motiv că, atunci când argila se umezește își schimbă fundamental proprietățile fizice și mecanice, în special volumul. Umezeala este inevitabilă, din cauza apelor subterane. Construcția scărilor a fost complicată tocmai de faptul că apele subterane ies la suprafață chiar în această zonă. Autorii proiectului nu au ținut cont deloc de toate aceste circumstanțe dificile. 

Un cadou pentru cei puțini și bogați pe banii celor mulțși săraci
La mijlocul anilor 1830, pe Bulevardul Maritim erau deja o mulțime de palate și case elegante ale elitei și ale nobilimii locale. Pe aripa dreaptă, dacă privești din josul Treptelor, se afla palatul guvernatorului general, contele Vorontov, iar la stânga - Bursa, actuala Primărie a Odesei. Palatele contelui Potoțky, al contelui Narușkin și al prințului Lopuhin sau ale marilor negustori, ca Rodokanaki, Sarato, Verani sau Foucault erau aliniate maiestuos de-a lungul bulevardului. Ceva mai târziu, unele dintre aceste clădiri au trecut în posesia altor personaje ilustre - Stroganov, Marazli, Rally, Efrusi, Vassal, Gary, Rossi etc. Chiar la mijlocul bulevardului, unde se află statuia Ducelui de Richelieu, era un scuar delimitat de două palate semi-circulare, din care pornea Strada Ecaterina, perpendiculară pe Bulevardul Maritim. Exact așa este și astăzi! În dreapta erau birouri oficiale, iar în stânga - hotelul la modă „Sankt Petersburg”. 

Și cu toată această frumusețe de nedescris, dincolo de bulevard, spre mare, dacă priveai în jos, vedeai ici și colo niște scări de lemn dărăpănate, singurele pe care puteai ajunge până jos pe țărm și un peisaj dezolant. Potrivit lui Voronțov, „scara uriașă” ar fi trebuit să încoroneze în mod armonios ansamblul urbanistic de pe Bulevardul Maritim. Acest pretext nu era tocmai neadevărat dacă luăm în considerare faptul că tânăra Odesă trebuia „promovată”, astfel încât să atragă cât mai multe resurse materiale și umane. Voronțov punea la bătaie un milion de ruble pentru binele orașului, evident, din taxe și impozite. În realitate, toată lumea știa că această scară gigantică era de fapt un cadou pentru nevastă-sa, Elisabeta Voronțova!

Munca lui Sisif
Zis și făcut, construcția scării a fost scoasă la licitație. Câștigătorul a fost G. Zavațky care era și proprietarul Hotelului „Sankt Petersburg”. Celebrul arhitect al Odesei - Francesco Boffo - de origine italiană, care, printre altele, proiectase și clădirile semi-circulare despre care am vorbit, a definitivat proiectul scărilor în februarie 1836.

Zavațky a început să lucreze în ianuarie 1837, angajându-se se termine grandioasa construcție în șapte luni! Chiar și azi, dispunând de echipamentele cele mai moderne, așa ceva ar fi imposibil! Este complet de neînțeles modul în care Primăria Odesei s-a aventurat într-o astfel de poveste! Astăzi știm că Voronțov dorea cu orice preț construcția acestor trepte!

Se pare că Zavațky nu avea nici cea mai mică idee despre surprizele inginerești și geologice pe care i le pregătiseră panta abruptă de pe litoral și fâșia de coastă îngustă. Și, în mod evident, a fost indus în eroare și de proiectul lui Boffo, un excelent arhitect-artist, care se pare că uneori nu era deloc preocupat de sprijinul tehnic necesar pentru sublimele sale proiecte. Astfel că neglijarea completă a condițiilor geologice a dus la un efort istovitor din partea constructorului. 

Este mai mut ca sigur că Boffo fusese pur și simplu agasat de proiectarea unui capriciu, a unui lucru inutil, bun doar pentru imaginea publică a lui Voronțov. 

O construcție care nu se mai termină
Construcția a mers foarte prost: alunecările de teren erau nesfârșite și fluxurile de apă împiedicau executarea lucrărilor sau chiar le stopau. Zavațky a cerut o amânare de 6 luni a dării în folosință, dar chiar și așa, prea puține s-au schimbat. Primăria s-a alarmat și a format o comisie specială de supraveghere, care i-a inclus pe inginerii Upton și Fan der Fleis. După un audit, au revizuit proiectul inițial și au făcut modificări semnificative. Zavațky, desigur, a protestat, deoarece în acest fel au apărut lucrări care nu erau prevăzute în buget. 

Am putea spune că, în esență, uriașele scări erau de fapt un pod pietonal înclinat care lega platoul înalt, Bulevardul Maritim, de coasta mării. Așa au și fost construite treptele, ca un pod - cu arcade de piatră transversale și stâlpi de diverse înălțimi, conform proiectului revizuit al lui Upton. Diferența de lățime între partea de jos față de cea de sus (21,7 și 13,4 metri) a creat efectul celebrei perspective de paralelism. La început, scările duceau direct la mare, dar mai târziu, după construirea digului, opt trepte inferioare au fost îngropate în pământ. O plajă îngustă nu era cea mai bună bază pentru o astfel de structură gigantică. Era necesară consolidarea bazei, la țărm.

Tot bugetul Odesei!
La mijlocul anilor 1830, veniturile anuale ale Odesei totalizau aproape 1,3 milioane de ruble. Cheltuielile cu construcția treptelor au fost estimate la... un milion! Adică aproape tot bugetul! Și pentru ce? Ca să satisfacă un capriciu al lui Voronțov? La acel moment orașul avea 60 de mii de locuitori. Nu toți aveau apă curentă, canalizare sau surse fiabile de alimentare cu apă, nici combustibil, nici materiale de construcție, și tot așa. Climatul era arid, holera și ciuma pândeau la colț, iar Primăria își dădea tot bugetul pe construcția unor scări?

Dar asta era firea lui Voronțov: dacă își propunea ceva, atunci acel lucru avea să se întâmple cu siguranță. Noul contract cu Zavațky prevedea finalizarea lucrărilor până la începutul lunii iunie 1838, dar au urmat noi prăbușiri ale marginii pantei și apele subterane au dus la noi alunecări de teren... 

Scara gigantică
În noiembrie 1841 s-a ajuns la concluzia că scara părea a fi complet terminată. Inaugurarea efectivă a avut loc abia în 1842. Ulterior, panta de pe ambele părți ale scărilor a fost complet fortificată cu copaci și grădini - adică actualele parcuri Grecesc și Istanbul.

În final, constructorul a continuat să lucreze mult timp fără să mai fie plătit. Căutându-și dreptatea, a apelat la împăratul Nicolae I care i-a dat dreptate, iar Primăria Odesei a trebuit să îi plătească încă 77.584 de ruble. 

Funicularul Odesei
Funicularul care rulează alături de Treptele Potemkin pe partea dinspre Parcul Istanbul, leagă Bulevardul Maritim de Strada Maritimă și de Portul Odesa.

Funicularul a fost deschis la 8 iunie 1902 și după multe restaurări și renovări, astăzi are două șine cu ecartament de doi metri și rulează pe o lungime de 130 de metri, având o capacitate de 12 pasageri, cu o durată a călătoriei de 3,5 minute.


Mitologie urban
ă
Anii au trecut și totul a devenit mitologie... Treptele Potemkin au devenit un simbol al Odesei, fiind admirate de scriitorii, pictorii și artiștii din lumea întreagă. Astăzi, nimeni nu s-ar gândi să-i mai reproșeze lui Voronțov cheltuielile imense necesare construcției lor! 

O prima restaurare a Treptelor a avut loc în anul 1933. O a doua a fost destul de recent, în anii 2016-2017. 

Comoară a culturii cinematografice
Între timp, Trepte Potemkin au fost declarate - oficial - comoară a culturii cinematografice europene și sunt un must see pentru oricine ajunge la Odesa! În cadrul Festivalului Internațional de Film care se ține în fiecare vară la Odesa, pe Treptele Potemkin au loc proiecții de filme clasice mute acompaniate live de orchestra Operei!


(adaptat după „Odesa, pas cu pas”, „Odesa, seducție și pasiune” și blogul „viknaodessa”)

luni, 9 august 2021

Hoteluri în Odesa: azi, Hotel 52

De obicei am abordat hotelurile mari din Odesa, gen Londonkaya sau Bristol. Este cazul să vedem și hotelurile mai mici, care - deseori - sunt extrem de frumoase și de primitoare. Hotelul 52 - categorie 3* - este situat chiar pe strada Ecaterina/ Ekaterininskaya la numărul... 52! Poziția sa este cam la jumătatea distanței dintre Privoz și strada De Ribas/ Deribasovskaya. 

Clădirea cu trei etaje (la Odesa, parterul este considerat etajul 1) în care se află hotelul este istorică, fiind cunoscută sub numele de Casa Shifman, construită în 1848. Negustori, fabricanți, bancheri, brokeri sau medici au locuit și au lucrat aici în diferite momente.

Vizavi de hotel: o capodoperă a arhitecturii odesite, faimoasa Catedrală Sfânta Treime, proiectată de arhitectul Francesco Frapolli!

Ce ar putea fi mai frumos decât o plimbare romantică de-a lungul vechilor străzi ale Odesei? Să respiri aerul proaspăt al mării sau să te bucuri de contemplarea clădirilor și monumentelor istorice? Toate acestea sunt posibile dacă alegi să stai la acest hotel comod, aflat în inima orașului vechi. 

Camerele sunt confortabile, restaurantul cu preparate locale este excelent. Vei găsi Wi-Fi gratuit, recepție cu program nonstop și aer condiționat. Fiecare cameră este diferit mobilată.

Recepția îți poate oferi o multitudine de servicii: un bilet la opera sau un taxi, rezervare la plajă sau wake up call, transfer sau parcare, închirierea unui yacht sau organizarea unui tur de oraș...

Foarte aproape se află și Casa Dr. Jachimowicz, un loc vizitat și de Eminescu al nostru!

duminică, 8 august 2021

Odesa, orașul pisicilor


Multe orașe au repere și simboluri recunoscute în întreaga lume. Zici Paris, te gândești la Turnul Eiffel; zici Roma, te gândești la Colosseum; Atena egal Acropole, București egal Ateneul Român și tot așa... Dar Odesa? Ce simbol am putea asocia Odesei? 

Să fie Treptele Potemkin? Să fie Opera? Dar ce-ar fi să privim dincolo de arhitectură și să ne gândim: ce nu lipsește de nicăieri din Odesa? Cine sunt reginele neîncoronate ale Odesei? Exact: pisicile! 


Prezența lor este legată de curțile interioare, acele patio ale Odesei - un alt posibil reper al orașului - și de atmosfera lor specială: rufe atârnate pe frânghii care traversează curțile, vecinii care știu tot unii despre ceilalți și st
ăpânele absolute ale acestor curți: nelipsitele pisici leneșe, grase şi frumoase, iubite şi hrănite de toată lumea. 


La Odesa există un adevărat cult al pisicilor și, din 2017, acestea au fost recunoscute ca parte a ecosistemului și, în consecință, sunt protejate și integrate într-o serie de programe pentru tratament și vaccinare. Dar de ce pisicile și nu câinii sau porumbeii? Totul este foarte simplu: întreaga istorie a orașului este indisolubil legată de aceste feline. Pisicile trăiau pe teritoriul orașului de pe vremea cetății Hadgibey, iar odată cu construirea Odesei numărul lor a crescut progresiv.


Pe atunci, pisicile erau scumpe, la propriu, și furtul lor era pedepsit drastic. Pisicile vânau șobolanii și șoarecii, dar aceste superbe feline erau încă în număr foarte mic în oraș, de aceea erau la mare prețuire. Odesa a fost și este un oraș portuar și pe fiecare navă era o pisică. Păstrarea unei pisici pe navă era nu numai plăcută, ci și benefică. Pisicile nu permiteau șoarecilor și șobolanilor să urce la bordul navei și, prin urmare, hrana și încărcătura navei erau în siguranță.


Odesa a avut de la început o multitudine de rase de pisici, deoarece adesea pisicile de pe nave dădeau o raită prin oraș și nu se mai întorceau pe nave. Comerțul cu cereale era una dintre ocupațiile principale, astfel că pisicile erau pur și simplu o necesitate. Ele erau aduse în număr mare în port pentru a păzi mărfurile cât mai bine posibil. Tradiția de a păstra pisici în port a supraviețuit până în prezent.


Pisicile au devenit o necesitate și pentru locuitorii Odesei, pentru stârpirea șobolanilor și păstrarea curățeniei curților interioare, devenind chiar un semn de etalare a bogăției și a statutului social.


În multe apartamente, case, palate și curți interioare, au trăit și trăiesc familii întregi de pisici. Cu timpul, pisicile au devenit atât de iubite, încât azi vei găsi în Odesa zeci de monumente (sculpturi) poziționate în diferite părți ale orașului, un must see pentru turiștii care doresc să le găsească și să-și facă selfie-uri.


„Hoțul cu coadă” se află pe strada Bunin, la nr. 16. Sculptura se află pe acoperiș și reprezintă o pisică veselă care a furat cârnați. Un alt personaj este „pisica mătușii Sonia”, care se află în hala de pește de la Privoz. Câteva cvartale mai încolo, la intersecția cu strada Leontovici se află „Do-re-miau”: pisicile cântătoare!


Aproape de mare, lângă plaja Langeron, o pisică se odihnește chiar pe un lampion: este „pisica felinar”, dar cea mai impresionantă este „Bazarina”, aflată la intrarea în Noul Bazar. Se spune că, pe când trăia, avea o greutate de 18 kg! 


Pe panta Devolan o poți întâlni pe „pisica de pe perete”. Pe strada Marazlis, colț cu Bazarnaya, pe pervazul Clubului Mondial al rezidenților din Odesa, se află „motanul Maurice care doarme pe servieta lui Mihail Jvanețky”.


Desigur, în era digitală, nu putea fi ignorată „Pușina - pisica gamer”, pe care o poți întâlni pe Aleea Mayakovsky. Tot prin centrul vechi vei da peste „motanul care doarme pe balustradă
. Pe strada Langeron se odihnește „motanul Walter”. Nu putem să o ignorăm pe „pisica franțuzoaică Sopha”, care toarce veselă în Piața Ecaterinei. 


Lângă salonul de tatuaje din Piața Vera Kholodnaya, o vedem pe „pisica din colivie”, iar în Piața Grecească vei da peste „motanul Vaska” preocupat să-și mănânce șprotul în sos de roșii.



Sigur, azi vei vedea și câini plimbați cu grijă de stăpânii lor, dar tot pisicile domină străzile, terasele si curțile interioare. Și nu trece o lună fără să apară alte și alte monumente închinate frumoaselor feline!


Pisica Izya de la Plaja Langeron, îmbrăcată într-o vestă elegantă, stă întinsă pe o minge albă ca zăpada, la intrarea în restaurantul „Dacha”. 


Pisicile sunt vedetele Odesei. Prin urmare, sculpturile în miniatură reprezentând pisici au devenit deja puncte de atracție al orașului.


Sculptorița Tatiana Shtykalo este convinsă că proiectul ei, „Pisicile Odesei”, va fi un succes!


(adaptare după „Odesa, pas cu pas” și blogul hotel52)

sâmbătă, 7 august 2021

O privire onestă, obiectivă asupra plajelor Odesei: azi, Otrada


Ca să ajungi la orice plajă din Odesa trebuie mai întâi să cobori mai multe rânduri de alei şi scări şi să traversezi un întreg parc. La fel trebuie să faci și la Otrada, unde sus, pe coastă, dincoace de perdeaua verde 
şi deasă a parcului plin de terase şi cafenele, se întinde Bulevardul Francez cu vechiul cartier aristocratic, cu străduţe elegante şi case cu o arhitectură magnifică. Este o adevărată plăcere să te plimbi prin această zonă, al cărei nume, Otrada, înseamnă... plăcere! 


Plajele Odesei, deși sunt atât de diverse, ar putea fi împărțite în două categorii: plaje care te încântă și la care este o plăcere să mergi și plaje atât de urâte încât ar fi mai bine să le ocolești. Plaja Otrada, la fel ca toate celelalte mari plaje ale Odesei, este alcătuită din alte plaje mai mici - la Otrada sunt șapte - care se încadrează perfect în categoriile definite mai înainte! Vei da peste baruri, cabine, duşuri, terenuri de joacă pentru copii, terenuri de fotbal şi de tenis, cluburi de noapte. Riviera şi Insula Comorii sunt printre cele mai populare plaje din zona Otrada. O mare atracţie este Yacht Club-ul, vechi de la 1875, care are şi un restaurant cu o privelişte nemaipomenită.


Moda pentru vacanțele pe plajă a schimbat zona Otrada și a transformat-o într-una dintre cele mai populare plaje din Odesa. Faimosul arc în stil maur a rămas până astăzi intrarea oficială în Otrada. Dar până la plajă... e cale lungă! 
Fie va trebui să cobori scările abrupte până jos pe coasta Mării Negre, fie va trebui să iei telefericul, dat în folosinţă din 1971. De la o înălţime de câteva zeci de metri peisajul este fantastic! Costul este de aproximativ 70 de grivne de persoană.


Treptele, ca și telefericul, duc chiar în fața semnului pe care scrie Plaja Otrada. Terasamentul pare neglijat, dar plăcut pe timp de vară - cu foișoare, bănci și o toaletă publică (10 grivne). O scară abruptă duce, în stânga, către o plajă cu plată și, în dreapta, către o plajă gratuită. 
Prețul unui șezlong cu umbrelă este de 130 grivne, iar al unui cort într-o zonă VIP de 350 grivne. Aici nisipul este fin și ai acces la o piscină pentru copii, loc de joacă, wi-fi, duș și toaletă.


Această parte a zonei Otrada este destul de spațioasă. Vei găsi și aproximativ 10-15 paturi gratuite, un mic teren de sport și un loc pentru cei care vor să stea pe prosoape, direct pe plajă. 
Confuz este doar de semnul care zice:„Plajă pentru persoane cu dizabilități și veterani de război” - este greu de imaginat că aceste categorii de turiști vor putea coborî pe scările foarte abrupte care duc la plajă!


Starea nisipului este, de asemenea, diferită de la caz la caz: dacă pe teritoriul plajei plătite este nisip curat și apa este limpede, pe teritoriul plajei libere sunt locuri care seamănă cu o mlaștină uscată, cu alge care sunt pretutindeni, atât pe nisip, cât și în apă. 
În privința mâncării și a băuturii... nu trebuie să îți faci griji! Ai de ales între terase, baruri și restaurante de tot felul. Bani să ai! Există, de asemenea, și diverse sporturi de apă care îți vor face ziua frumoasă! Să luăm la rând câteva plaje din zona Otrada!


Plaja Leo
Dacă stai cu fața la mare, în stânga vei da peste plaja Leo, cu un restaurant propriu. Aici prețurile pentru serviciile cu plată sunt mai mari, iar plaja în sine este mai mică. Un șezlong cu o umbrelă și o masă costă 150 de grivne, iar un bungalow - 500 grivne. Cei care folosesc serviciile plătite au acces gratuit la toaleta restaurantului. Cei care nu au o brățară de identificare vor plăti 20 de grivne. Intrarea pe plajă - care are și un debarcader - este gratuită. Nu se văd nicăieri salvamarii sau vreun punct de ajutor medical. Însă personalul este prietenos și îți inspiră încredere, astfel că orice teamă de vreun pericol... dispare!

Plaja Luna
Și mai la stânga, înspre Plaja Langeron, se află plaja Luna. Este chiar mai mică decât „Leo”, dar mai scumpă. Aici, un șezlong cu o umbrelă costă 200 de grivne, un pat - 600 de grivne, iar un bungalow - 800 de grivne. Primești imediat un prosop alb ca zăpada, pentru utilizarea căruia trebuie să dai 80 de grivne. Există o cafenea-restaurant chiar pe plajă, unde poți comanda ce vrei, și mâncare și băutură.


Plaja Orașului
O plajă gratuită fără șezlonguri, dar cu umbrele uriașe, cu nisip auriu și apă curată și cu un bar aflat chiar pe plajă (cafea, ceai, apă, bere, chipsuri și pește uscat). Vei vedea indicatoare care te informează unde poți să mânanci sushi, unde poți să faci un masaj, să fumezi o narghilea sau să bei un cocktail. 

Plaja Otrada, din nou
Da, o altă plajă numită... Otrada. Localnicii o numesc „Plaja Albastră” din cauza abundenței de umbrele albastre. Un șezlong cu umbrelă și prosop - 200 grivne, un pat - 500, un bungalow - 800. Și aici poți să comanzi ce băuturi vrei, să iei masa sau să te bucuri de sporturile de apă. Prezența salvamarilor este, de asemenea, plăcută ochiului. Dar nici aici nu există asistență medicală sau rampe pentru persoane cu dizabilități.


Plaja Dali
O plajă destul de mică, dar cu prețuri decente. Un șezlong - 50 grivne, o umbrelă - 50 grivne, un pat - 200 grivne. Există și o terasă cu băuturi răcoritoare și gustări.


Desigur, turiștii care optează să se cazeze în zona Otrada - cum ar fi la superbul Hotel Otrada - au parte de transfer la plajă și înapoi!

(adaptare după „Odesa pas cu pas” și lotsia.com)